НАЧАЛО Други

Великобритания може да се сблъска със сериозни икономически проблеми до края на годината

септември 23, 2023 12:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания може да се сблъска със сериозни икономически проблеми до края на годината

Икономиката на Обединеното кралство е изправена пред предизвикателство в края на 2023 г., тъй като показателите накараха Английската централна банка да спре бързото затягане на паричната политика, най-бързото от три десетилетия насам.

Предупрежденията за рецесия се очертават, като проучването на мениджърите по покупките сочи свиване и потенциален скок на безработицата. Това изместване на фокуса на политиката от борбата с инфлацията към икономическите рискове усложнява задачата на министър-председателя Риши Сунак на предстоящата конференция на Консервативната партия.

Индексът на мениджърите по покупките на S&P Global се срина още повече на територията на свиването през септември, сигнализирайки за рязък спад на икономическата активност. Изследователската компания също така подчерта най-високия темп на съкращаване на работни места от пандемията и световната финансова криза преди повече от десетилетие. В отговор на това Английската централна банка отмени очакваното повишение на лихвените проценти и ревизира растежа на БВП до едва 0.1% за третото тримесечие, което е по-малко от предварително прогнозираните 0.4%.

Инфлацията се понижава по-бързо от очакваното, като индексът на потребителските цени спадна до 6.7% през август, което е под очакванията на BOE и на икономистите за 7% или повече. Управителят Андрю Бейли прогнозира по-нататъшно понижение на стойностите през октомври. Макар че Бейли призовава към предпазливост, има усещане, че Обединеното кралство е обърнало посоката на силната инфлация, което се дължи на 14-те последователни повишения на лихвените проценти от страна на BOE.

Продажбите на дребно през август отбелязаха ръст от 0.4%, компенсирайки спада през юли, дължащ се на лошото време. Въпреки това се очаква продажбите на дребно да окажат нетно влияние върху БВП за третото тримесечие, освен ако през септември не бъде отчетено увеличение от 1.4% или повече. Икономистът Алекс Кер предполага, че растежът през август може да не е толкова силен, колкото изглежда, като прогнозира спад на потребителските разходи през следващите тримесечия.

Макар че заплатите най-накрая изпреварват инфлацията, по-широките икономически пречки все още могат да затруднят бюджетите на домакинствата. Обемът на продажбите на дребно остава с 1.5% под нивата отпреди пандемията, което води до по-високи разходи за по-малко закупени стоки. Потребителското доверие се подобрява, но може да срещне затруднения поради въздействието на повишаващите се лихвени проценти.

Малко вероятно е правителството да предостави фискална подкрепа през този труден период. Въпреки положителните данни за публичните финанси публичният дълг е най-висок от началото на 60-те години на миналия век, а икономическият спад може да застраши данъчните приходи. Канцлерът Джереми Хънт смята, че намаляването на данъците е “практически невъзможно” предвид настоящите икономически и фискални предизвикателства.

Пазарът на недвижими имоти се охлажда, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити затрудняват достъпността. Средните цени на жилищата леко се понижиха през юли спрямо пика им през ноември. Тази тенденция, съчетана с очаквания спад от 10%, може да окаже допълнително въздействие върху икономиката, като потенциално намали богатството на собствениците на жилища и увеличи тежестта върху амбициозните купувачи на жилища.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.