НАЧАЛО Биткойн Алткойни

Възможно ли е партньорство между Ripple и Swift?

ОКТ. 22, 2018 20:14 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Възможно ли е партньорство между Ripple и Swift?

Голямата популярност на Ripple в последно време е спечелила привилегията да заеме почетно място в екосистемата на криптовалутите.


Всеки ден все повече и повече потребители следват не само новините за стратегическите съюзи на тази компания, но и технологичния напредък и дори колебанията в цените, които XRP токена изпитва с течение на времето.

Всъщност тази спорна криптовалута е придобила толкова много сцепление, че дори "взима" мястото на Етериум в продължение на няколко часа, като втората най-важна криптовалута в границите на глобалния пазар.

Все пак, въпреки концептуалната философия на Ripple, много потребители са спекулирали относно това, какво може да бъде бъдещето на стартъпа, а напоследък витаят слухове, че SWIFT, основния представител на традиционната система за паричен обмен, би могъл да бъде заменен от Ripple или дори да реши да използва неговата технология.


Слухове за партньорство


Една от причините за този слух е присъствието на Ripple на конференцията Sibos 2018: Събитие, организирано от SWIFT, което ще се проведе в Сидни следващата седмица. Като цяло на Sibos най-важните представители на света на финансите се срещат, за да обсъдят стратегическите области, свързани с развитието на технологиите, прилагани към икономиката.


https://twitter.com/DaisyEdwardsOz/status/1053482995477176320

https://twitter.com/ErikvanDijk/status/1053405394595442695

https://twitter.com/AlexCobb_/status/1053057581852188672

https://twitter.com/DiepSanh/status/1053058158124396544

Експоненциалният растеж на Ripple и стратегическите партньорства с няколко банки позволяват да се стигне до това заключение. Неотдавнашното обявяване на старта на xRapid с няколко глобални клиентa, които вече го използват, позволява и двете технологии да бъдат сравнени с ясни предимства за Ripple в няколко аспекта.

Важно е обаче да се отбележи, че досега нито една от двете компании не е индикирала някакъв интерес към съвместна работа и макар да е възможно споразумение от такъв мащаб да се обработва с висока степен на поверителност, винаги има изтекла информация, която да помогне на общността да придобие представа за какво става въпрос.


SWIFT: Наблюдава блокчейн отпреди да стане модерно


Известно е, че SWIFT са силно заинтересовани от използването на блокчейн технологиите, за да увеличи ефективността на своята платформа.

Интересът на SWIFT към използването на такива технологии не е нещо ново. Още през 2015 г. SWIFT обяви, че ще предостави финансова подкрепа на фондация Linux. С този алианс, проектът Hyperledger ще се превърне в платформа, спонсорирана от SWIFT.

Тогава, през 2016 г., SWIFT започна серия от проучвания, за да анализира осъществимостта на използването на блокчейн технологии на своята платформа.

Изследването донесе интересни резултати, които вече показаха, че SWIFT има интерес към използването на този тип технология, въпреки че Ripple не е проект от особено значение за екосистемата:

Нашият анализ потвърди, че DLT имат потенциала да придадат нови възможности и ефективност на финансовата индустрия със своите ключови предимства, включително възможността за създаване на:

  • Доверие в разпространена система

  • Ефективност в информацията за излъчване

  • Пълна проследяемост на транзакциите

  • Опростена спогодба

  • Висока издръжливост


Независимо от ползите, обаче, имаше трудни пречки, които трябваше да бъдат преодоляни, за да може SWIFT да започне да обмисля предстоящата възможност за миграция.Ripple и SWIFT или Ripple срещу SWIFT?


Още през 2017 г. SWIFT обяви, че ще проведе поредица от предварителни проучвания на блокчейн за доказване на концепцията (Proof of Concept - PоC). 33 банки взеха участие в този тест, "предназначен да потвърди дали технологията може да помогне на банките да съгласуват своите международни сметки Nostro, в реално време".

Резултатите бяха дефинирани като "изключително положителни". На 8-ми март 2018 г. SWIFT публикува доклад, показващ резултатите от своето доказателство за концепцията на DLT за помирение Nostro. Идеята, определена от тях като "едно от най-големите и най-амбициозни доказателства за концепциите, се развива с възникващата технология".

Според резултатите, тестовете вървяха "изключително добре", въпреки че останаха някои проблеми. Докладът заключи, че е твърде рано за SWIFT да приеме DLT като стандарт.

"PoC се справи изключително добре, доказвайки фантастичния напредък, постигнат с DLT и Hyperledger, в частност", каза Деймиън Вандервекен, ръководител на изследователската и развойна дейност в SWIFT. "DLT пясъчника (зоната за тестване) ни позволи да контролираме достъпа, да дефинираме и налагаме привилегиите на потребителите, да отделяме физически поверителни данни и да ги съхраняваме само със съответните страни, като същевременно поддържаме силна рамка за идентичност, като свързваме всички участници с техните BIC и всички ключове са подписани от сертифициращ орган на SWIFT".

SWIFT понастоящем контролира система, използвана от повече от 11000 институции в 200 държави, и макар Ripple да има ускорен растеж, неговият пазарен дял е минимален в сравнение с този на SWIFT.

Много е вероятно вместо търговско партньорство, SWIFT да се стреми да бъде директен конкурент на Ripple; обаче, всяка идея е просто спекулация. Независимо от това, усилията на Ripple или SWIFT да обединяват два пазара, които доскоро бяха считани за антагонистични, е нещо, на което трябва да се възхищаваме.

Конкуренцията е добро нещо, същото се отнася и за съюзите. В края на деня екосистемата печели с всичко това.https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Алткойни новини

Бичият пазар не е приключил

До голяма степен това предполагаемо се дължи на очакванията, че наскоро изброеният борсово търгуван фонд на ProShares (ETF), обвързан с фючърсите на криптовалутата, ще внесе повече пари на пазара.Подо...
ОКТ. 22, 2021 18:58 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Нов проект раздава безплатни криптовалути

Глобалните амбиции на WorldcoinСам Алтман, бивш президент на Y Combinator и настоящ главен изпълнителен директор на OpenAI, официално представи Worldcoin, приблизително четири месеца след като новинат...
ОКТ. 23, 2021 03:44 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Малък алткойн скача значително след листинг на Coinbase

В нова блог публикация компанията обяви, че ще пусне поддръжка за Assemble Protocol (ASM) на Coinbase Pro.Този ход накара цената на монетата с ниска капитализация да скочи с над 220% от $0.03 до $0.11...
ОКТ. 22, 2021 00:37 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

6 обещаващи криптовалути за 2022г.

Polygon (MATIC)В скорошна крипто актуализация YouTube личността каза, че решението за мащабиране на Етериум от втори слой Polygon набира скорост, след като сключи партньорство с компанията за хазарт н...
ОКТ. 21, 2021 22:12 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света