НАЧАЛО Регулации

Украйна забранява купуването на крипто с гривна

април 23, 2022 11:34 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Украйна забранява купуването на крипто с гривна

Националната банка на Украйна подчерта ограниченията за трансграничните транзакции, за да се избегне непродуктивното изтичане на средства от страната по силата на военно положение.

На 21-ви април Националната банка обяви мярката, което означава, че на лица ще бъде разрешено да купуват само активи, които незабавно се конвертират (разменят) за пари и които са свързани с квазикасови транзакции, като използват само собствената си валута, до максимум 100,000 UAH всеки месец (около $3,300).

Съответният лимит е приложим и за трансгранични peer-to-peer транзакции с безкасови транзакции, извършвани с използване на разплащателни карти, предоставени на сметки, открити в чуждестранна валута.

Според централната банка квазикасовите транзакции включват, наред с други неща, попълване на електронни портфейли, откриване на брокерски или валутни сметки, плащане на пътнически чекове, покупка на криптовалути и други.

Твърди се, че необходимите промени ще допринесат за подобряване на ситуацията на валутния пазар, което е основно условие за премахване на ограниченията в бъдеще, както и за намаляване на натиска върху международните резерви на Украйна.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC) се превръща в ‘обезпечение’, твърдят от Bloomberg

Има значителен обем на покупки на чуждестранна валута от банките за сетълмент на транзакции с международни платежни системи. Това също оказва допълнителен низходящ натиск върху валутния пазар.

По две причини Националната банка се намира в неудобна ситуация. От една страна, необходимостта от сетълменти с чуждестранни платежни системи произтича от украински граждани, които използват карти, издадени от украински банки, за закупуване на стоки и услуги в чужбина – от решаващо значение за милиони хора, принудени да се преместят.

Разплащателните карти обаче се използват и за плащане на квазикасови транзакции, до голяма степен за избягване на съществуващите ограничения на Националната банка, като инвестиране в чужбина, което е незаконно според военното положение.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Какво е ISO 20022 и защо има значение?

Няма съмнение, че стандартът ISO 20022 може да се окаже значителен катализатор за някои инвеститори в криптовалути.

август 8, 2022 21:25 1 мин. четене

Парламентарна група на Обединеното кралство разследва крипто индустрията

Групата иска да чуе мнения от регулаторните органи, експертите от сектора и правителството по редица теми.

август 7, 2022 14:33 1 мин. четене

SEC разследва всички крипто борси – включително Coinbase и Binance

Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) разследва Coinbase, най-голямата борса в страната, а според служителите от офиса на Лумис са насочили вниманието си и към глобалния гигант Binance.

август 5, 2022 15:43 1 мин. четене

Сенатор Елизабет Уорън не иска крипто на Уолстрийт

Сенатор Елизабет Уорън продължава кампанията си срещу криптовалутите, като този път предлага закон, който на практика ще прекрати предоставянето на криптовалутни услуги от банките, според доклад на Bloomberg от четвъртък.

август 5, 2022 12:46 1 мин. четене