НАЧАЛО Регулации

Турция напредва с проекта си за дигитална лира

21.02.2024 20:13 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Турция напредва с проекта си за дигитална лира

Централната банка на Република Турция постигна значителен напредък в дигитализирането на националната си валута, като публикува превод на английски език на доклада си за първоначалната фаза на проекта за изследване и развитие на дигиталната турска лира на Централната банка.

Документът, публикуван първоначално на турски език миналата година, очертава напредъка в разработването на дигиталната валута на централната банка (CBDC), а от 19 февруари вече е достъпен и на английски език.

В доклада се описват подробно усилията на Централната банка за възстановяване и развитие от 2021 г. насам за проучване на осъществимостта и внедряването на дигитална турска лира. Основните компоненти включват система за дигитална идентичност, валутна система, абстрактен слой, слой за услуги и портфейл.

Забележително е, че абстракционният слой подобрява модулността, като позволява на компонентите да функционират самостоятелно за по-лесни актуализации. През 2022 г. банката CBRT извърши първите си пробни трансакции с дигиталната турска лира, отбелязвайки ключов момент в пътя на Турция към приемането на дигиталната валута.

В сътрудничество със Съвета за научни и технологични изследвания на Турция и компании като Aselsan и Havelsan, CBRT разработи Платформата за сътрудничество с дигитална турска лира. Проектирана като посредническа CBDC за търговия на дребно, тя набляга на високата оперативна съвместимост със съществуващите финансови продукти и услуги.

Вторият етап на проекта ще се съсредоточи върху смарт плащания и възможностите за офлайн транзакции, като протоколите предстои да бъдат определени. На тази фаза ще бъдат разгледани и правните и икономическите аспекти на въвеждането на цифровата валута. Банката има за цел да интегрира дигиталните транзакции в мобилните приложения на посредниците, въпреки че не е представен конкретен график за втория етап.

Проучването на Турция в посока дигитална лира е в унисон с усилията за създаване на регулаторна крипто рамка, която е от решаващо значение за спазването на изискванията на Специалната група за финансови действия. Докладът на CBRT подчертава ангажимента на Турция за дигитални иновации в нейните финансови системи, проправяйки пътя за бъдеще, в което дигиталните транзакции играят централна роля в икономиката.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Ще забрани ли Виетнам криптовалутите?

Министерството на правосъдието на Виетнам подчерта, че липсва конкретна правна рамка за регулиране на криптовалутите и виртуалните активи в страната, въпреки че те не са забранени.

14.04.2024 19:00 1 мин. четене

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

11.04.2024 17:15 3 мин. четене

Как се отразяват европейски крипто закони върху пазарите

Регламентът на Европейския съюз за криптоактивите, приет през 2023 г., който трябва да влезе в сила до края на годината, все още не е довел до увеличаване на деноминираните в евро крипто транзакции, според регулатора на ценни книжа на блока.

11.04.2024 17:00 2 мин. четене

Икономиките по света започват да регулират криптовалутите – но САЩ изостават

Според Фариар Ширзад, главен директор по политиките в Coinbase, Съединените щати изостават от другите големи държави в създаването на ясни правила за криптовалутите.

08.04.2024 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.