НАЧАЛО Други

Турция иска да привлече чуждестранни инвестиции, за да стабилизира икономиката си

27.02.2024 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Турция иска да привлече чуждестранни инвестиции, за да стабилизира икономиката си

Изправена пред дълбоки икономически предизвикателства, на които не е била свидетел от десетилетия, Турция активно преследва стратегии за привличане на чуждестранни инвестиции през 2024 г. с цел съживяване на икономиката си.

Енгин Аксой, председател на Асоциацията на международните инвеститори, разкри, че притокът на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Турция е достигнал $10.6 милиарда през 2023 г., отбелязвайки значителен спад спрямо приблизително $13.7 милиарда, регистрирани през 2022 г.

Този спад се дължи на приемането на неконвенционална парична политика в началото на 2023 г., която имаше за цел да се бори с рязко покачващата се инфлация чрез прилагането на ниски лихвени проценти – ход, който отблъсна чуждестранните инвеститори.

В отговор на намаляващото доверие на инвеститорите от юни 2023 г. под ръководството на министъра на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек страната промени икономическия си подход, преминавайки към цикъл на затягане на паричната политика.

Въпреки тези усилия и повишения интерес към турските активи след промяната на политиката притокът на преки чуждестранни средства остана ограничен. Турция продължава да се бори с увеличаващия се дефицит по текущата сметка и значително обезценената валута, което поставя предизвикателства пред чуждестранните инвеститори.

Анализаторите очакват потенциално съживяване на интереса към турските активи след общинските избори, насрочени за края на март. Мустафа Сонмез, икономист от Истанбул, изказа предположение, че хедж фондовете може да обмислят приток на средства, а турските акции да станат привлекателни. Въпреки това, за да има устойчиви дългосрочни инвестиции, Турция трябва да подобри регулаторната си рамка и да проведе структурни реформи.

Сонмез подчерта, че ако Турция успее да постигне предвиденото от правителството намаление на инфлацията от сегашните 65% до около 36% до края на годината, заедно с поддържането на цялостна макроикономическа стабилност, тя би могла да привлече повече ПЧИ.

Понастоящем основните източници на чуждестранни инвестиции в Турция са Европейският съюз, на който се падат 53% от общия обем, и страните от Близкия изток, на които се падат 18%. Страната възнамерява да диверсифицира портфейла си от чуждестранни инвестиции, като се ангажира активно с потенциални партньори от богатите на петрол страни от Персийския залив, канейки ги да участват в инфраструктурните ѝ мегапроекти като Истанбулския канал и градските болници, както разкрива вътрешен човек от правителството, говорил анонимно пред Xinhua.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще бъдат ли обявени нови членове на съюза през 2024 година?

На предстоящата среща на върха през 2024 г., която ще се проведе през октомври в руския град Казан, алиансът БРИКС е готов да представи най-новите си членове.

20.04.2024 8:00 2 мин. четене

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Турция иска да привлече чуждестранни инвестиции, за да стабилизира икономиката си”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.