НАЧАЛО Регулации

Турция са на финалната права да въведат крипто регулации

11.01.2024 19:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Турция са на финалната права да въведат крипто регулации

Турският министър на финансите и финансите Мехмет Шимшек представи планове за крипторегулации, насочени към повишаване на сигурността на гражданите и намаляване на свързаните с тях рискове.

Предвид продължаващата борба на турската лира спрямо щатския долар, много турски граждани се насочиха към криптовалутите като предпочитана инвестиционна опция.

Съгласно предстоящите разпоредби Съветът за капиталовите пазари (СМК) ще поеме отговорността за надзора и регулирането на крипто борсите, приемайки рамка, подобна на надзора му върху традиционните финансови институции.

За да получат лиценз от CMB, крипто борсите ще трябва да се придържат към конкретни оперативни критерии, обхващащи аспекти като учредители и мениджъри, организационни отговорности, капиталови изисквания и задължения за AI инфраструктура.

Министър на финансите подчерта, че основната цел на регулацията на криптоактивите е да се създаде по-безопасна среда и да се елиминират потенциалните рискове.

Подходът няма за цел да бъде рестриктивен, а по-скоро е насочен към разсейване на несигурността и управление на възможните рискове. Едновременно с това правителството се стреми да улесни растежа на блокчейн технологията и на по-широката екосистема на криптоактивите.

Според данни от 2023 г. степента на проникване на криптовалутите в Турция достига 12.33%, като прогнозите предвиждат нарастване до 17.30% до 2028 г., което подчертава нарастващата популярност на този клас активи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

11.04.2024 17:15 3 мин. четене

Как се отразяват европейски крипто закони върху пазарите

Регламентът на Европейския съюз за криптоактивите, приет през 2023 г., който трябва да влезе в сила до края на годината, все още не е довел до увеличаване на деноминираните в евро крипто транзакции, според регулатора на ценни книжа на блока.

11.04.2024 17:00 2 мин. четене

Икономиките по света започват да регулират криптовалутите – но САЩ изостават

Според Фариар Ширзад, главен директор по политиките в Coinbase, Съединените щати изостават от другите големи държави в създаването на ясни правила за криптовалутите.

08.04.2024 10:00 1 мин. четене

Binance с нови мерки за ограничаване на регистрации без KYC

Крипто борсата Binance обяви по-строги протоколи за опознаване на клиента (KYC). От 20 април непроверените потребители, които не разполагат с необходимата KYC информация, ще губят достъп до своите подсметки, създадени в рамките на програмата Binance Link.

05.04.2024 16:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.