Home

Тревога в сектора на петрола след съкращения на доставките

04.07.2023 7:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Тревога в сектора на петрола след съкращения на доставките

Цените на петрола се понижиха с 1% в понеделник, тъй като опасенията относно забавянето на световната икономика и потенциалното повишаване на лихвените проценти в САЩ засенчиха обявените от основните износители Саудитска Арабия и Русия съкращения на доставките за месец август.

В рамките на сетълмента фючърсите на суровия петрол тип “Брент” затвориха на ниво от $74.65 за барел, което представляваше спад от 1%, или 76 цента, а американският суров петрол тип “West Texas Intermediate” – на ниво от $69.79, което представляваше спад от 1.2%, или 85 цента.

В понеделник Саудитска Арабия обяви удължаването на доброволното съкращаване на добива с един милион барела на ден за още един месец, обхващащ август, според информацията.

Цените обаче се понижиха след докладите, сочещи спад в активността на световните фабрики през юни, дължащ се основно на вялото търсене от Китай и Европа, като по този начин помрачиха перспективите пред износителите.

Опасенията за потенциално забавяне на икономическия растеж, което допълнително да понижи търсенето на горива, се засилиха в петък, когато инфлацията в САЩ продължи да надхвърля целевото равнище от 2% на централната банка, подхранвайки опасенията за още повишения на лихвените проценти.

Възможността за по-високи лихвени проценти в САЩ може да засили долара, което впоследствие да оскъпи петрола за купувачите, притежаващи други валути.

В стремежа си да затегне световните доставки на суров петрол и да подкрепи цените в сътрудничество със Саудитска Арабия, Русия разкри плановете си да намали износа на петрол с 500,000 барела дневно през август, както обяви заместник министър-председателят Александър Новак.

Тези съкращения представляват приблизително 1.5 % от световните доставки и довеждат до общо намаление, поето от производителите на петрол от ОПЕК+, до 5.16 милиона барела дневно.

Както Рияд, така и Москва работят за стабилизиране на цените, като цената на суровия петрол сорт Брент се понижи от $113 за барел преди година поради опасенията за забавяне на икономическия растеж и изобилните доставки.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск върна “лазерните очи” на профилната си снимка в X

След като Джо Байдън обяви оттеглянето си от президентската надпревара в САЩ през 2024 г., милиардерът Илон Мъск промени профилната си снимка в X.

21.07.2024 23:09 1мин. четене

Доналд Тръмп с първи коментари след оттеглянето на Джо Байдън

След като Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, Доналд Тръмп коментира ситуацията чрез телефонно обаждане.

21.07.2024 21:44 1мин. четене

Стана ясно предложението на Джо Байдън за новия президент на САЩ

Джо Байдън реши да не продължава президентската надпревара, а да съсредоточи цялата си енергия върху задълженията си като президент до края на мандата.

21.07.2024 21:20 1мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: Джо Байдън официално се оттегля от президентската надпревара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, което изпрати изборите в неизвестна посока.

21.07.2024 20:58 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.