НАЧАЛО Биткойн

Топ 5 риска на Биткойн, които всеки инвеститор трябва да знае

30.03.2024 15:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 5 риска на Биткойн, които всеки инвеститор трябва да знае

В последно време малко активи демонстрират по-висока производителност в сравнение с Bitcoin (BTC), като за последни 365 дни активът реализира малко над 140% ръст.

Въпреки че тази водеща криптовалута донякъде се охлади след зрелищното рали, подкрепено от одобрените ETF, като към момента на писане на статията се търгува на цена от $70,200.

Преди да се впуснете в инвестиране, от решаващо значение е да опознаете петте риска, свързани с Биткойн, което гарантира по-добро разбиране на актива.

1. Правителствена намеса

Правителствата по света, чрез своите централни банки, регулират лихвените проценти и наблюдават паричното предлагане, като засилват контрола си върху съответните валути и финансови системи. Предвид чисто дигиталния си, децентрализиран характер Биткойн представлява потенциално предизвикателство за структури като Федералния резерв и Европейската централна банка. Като пряк конкурент Биткойн може да усложни изпълнението на паричните политики на централните банки. Поради това всяко законодателно решение за забрана на Биткойн, с което притежаването му или добивът му стават незаконни, би могло сериозно да намали търсенето.

2. Софтуерни грешки

Въпреки че вниманието често се насочва към блокчейн платформи като Етериум, известни с възможностите си за смарт договори, остава рискът от поява на софтуерни грешки при актуализациите. Такива уязвимости биха могли да нарушат функционалността на мрежата. Въпреки че Биткойн може да се похвали с проста софтуерна архитектура, проектирана предимно като хранилище на стойност, големите актуализации, одобрени от възлите, биха могли да внесат непредвидени проблеми.

3. Квантови изчисления

Биткойн е изправен пред надвисналата заплаха от квантовите изчисления – технология, способна да решава сложни проблеми експоненциално по-бързо от конвенционалните компютри. Този напредък би могъл да компрометира криптографската инфраструктура на Биткойн, която е от съществено значение за неговата сигурност, като потенциално разкрие частни ключове и направи мрежата уязвима за кражби. Въпреки това безупречната сигурност на Биткойн и активната общност от разработчици дават надежда за прилагане на адекватни защитни мерки.

4. Предизвикателства, свързани с мащабирането

Значителна критика към Биткойн е ограничената му функционалност като метод за разплащане поради бавната му скорост на обработка на транзакциите – едва 3.7 транзакции в секунда в сравнение с десетките хиляди транзакции, обработвани от Visa. Освен това цената на една транзакция с Биткойн в момента надхвърля $7. Въпреки че инициативи като Lightning Network имат за цел да решат проблемите с мащабируемостта, бъдещата рентабилност на Биткойн като широко разпространена платежна система остава несигурна.

5. Продължаваща волатилност

Въпреки стремителното поскъпване на Биткойн през последното десетилетие и половина, пътят му е белязан от бурна нестабилност. Дори при пазарна капитализация, надхвърляща $1.35 трилиона, и засилена институционална подкрепа цената на BTC изпитва колебания. Тази волатилност представлява предизвикателство за инвеститорите и потенциално ограничава по-широкото приемане на Биткойн.

В обобщение, макар че Биткойн предлага примамливи инвестиционни възможности, задължително е, инвеститорите да се разпознаят и оценят свързаните с тях рискове, за да се вземат информирани решения при ориентирането в този динамичен пейзаж на активите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Фактор, който трябва да се наблюдава, за да разберем дали Биткойн се насочва към $100,000

Известен крипто анализатор посочи значим индикатор, който може да сигнализира за съществено поскъпване на Биткойн (BTC) към шестцифрена територия.

12.04.2024 20:00 1 мин. четене

Халвингът вече се е отразил на цената на Биткойн според директора на най-голямата майнинг компания

Фред Тийл, главен изпълнителен директор на Marathon Digital Holdings Inc., наскоро обсъди бъдещата динамика на Биткойн.

11.04.2024 21:30 2 мин. четене

Хонконг вероятно ще одобри спот Биткойн ETF още следващата седмица

Комисията по ценни книжа и фючърси (SFC) в Хонконг се очаква да обяви одобрението на първите спот фондове за търговия с Биткойн (ETF) в града около 15 април, както твърдят запознати източници, цитирани от Reuters.

11.04.2024 16:00 1 мин. четене

Мултимилионер продава вила с частен плаж срещу Биткойн

Грант Кардон обяви за продажба резиденцията на плажа във Флорида, която придоби от модната икона Томи Хилфигър през 2021 г., става ясно от съобщение на финансовия експерт в Instagram.

11.04.2024 13:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.