НАЧАЛО Други

Топ 5 инвестиционни тренда тази година

ноември 21, 2023 18:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 5 инвестиционни тренда тази година

В този материал ще може да видите последните инвестиционни тенденции, които според мнозина ще се развият положително през 2023 г.

1. Изкуствен интелект (AI)

Не е изненадващо, че изкуственият интелект се очертава като най-значимата инвестиционна тенденция през 2023 г., която се очаква да доминира на пазара през следващите месеци.

OT Bloomberg съобщиха, че през третото тримесечие на 2023 г. компаниите, фокусирани върху изкуствения интелект, са набрали зашеметяващите $17.9 милиарда, надминавайки финансирането във всички останали сектори.

Тази стойност отразява 27% увеличение спрямо предходната година. Проучване на Goldman Sachs прогнозира, че инвестициите в AI в различни сектори ще достигнат $200 милиарда до 2025 г., като генеративният изкуствен интелект може да повиши производителността с 1% годишно през следващото десетилетие.

Големи корпорации като Microsoft, Apple и Alphabet влагат значителни инвестиции в този сектор, стартират фондове за рисков капитал, ориентирани към AI, и интегрират функции на генеративния изкуствен интелект в своите продукти.

2. Пари в брой

Когато през 2022 г. инфлацията и повишаващите се лихвени проценти намалиха привлекателността на акциите, много анализатори и инвестиционни експерти прогнозираха възраждане на паричните средства в портфейлите.

Проучване на MLIV Pulse, включващо 404 професионални и непрофесионални инвеститори, разкри, че две трети от тях смятат, че паричните средства ще подобрят представянето на портфейла. Дори Уорън Бъфет, известен със своята неприязън към трупането на пари в брой, се поддаде, като паричните резерви на Berkshire Hathaway Inc. набъбнаха до $157.2 милиарда през 2023 г. поради липсата на примамливи сделки и несигурния икономически климат.

При повишените рискове и слабите резултати на акциите финансовите консултанти препоръчаха на клиентите си да заделят значителни средства в брой. Лео Кели, главен изпълнителен директор на Verdence Capital Advisors, подчерта в доклад на Bloomberg:

Държането на пари в брой не е тежест, а възможност. То може да донесе възвръщаемост в условията на пазарна волатилност, като предлага шансове за инвестиране на привлекателни нива.

3. Борсово търгувани фондове (ETF)

Скокът на ETF-ите през 2023 г. се дължи до голяма степен на постоянното повишаване на лихвените проценти, опасенията за инфлацията, несигурността на фондовите пазари и цялостната склонност на инвеститорите да се предпазват от рискове.

Данните на Morningstar сочат потенциален рекорден сценарий за нови борсово търгувани фондове (ETF) на американския пазар през тази година.
Очевидно е забележителното увеличение на броя на ETF, като към 27 октомври са започнали да се търгуват 391 нови такива, което е значително увеличение спрямо 311-те, инициирани през същия период на 2021 г.

4. Инвестиции в нисковъглеродната индустрия

Въпреки че инвестициите в зелени технологии и нисковъглеродни решения не са новост за 2023 г., през тази година се наблюдаваше значителен инвеститорски интерес към възобновяеми енергийни ресурси и стартиращи компании, фокусирани върху нисковъглеродни решения.

Според неотдавнашен доклад на Bloomberg третото тримесечие на 2023 г. бележи най-значителния ръст на инвестициите в компании за климатични технологии от две години насам, натрупвайки впечатляващите $16.6 милиарда. Тези компании обхващат както предприятия за декарбонизация, така и стартиращи предприятия за нисковъглеродни технологии.

5. Опции

Скокът на популярността на търговията с опции сред индивидуалните инвеститори беше безпрецедентен през тази година. Опциите предлагат на инвеститорите по-голяма гъвкавост и защитен щит срещу несигурност. Гарет Райън, управляващ директор на IUR Capital, базирана в Лондон фирма за търговия с акции, деривати и консултации, отбеляза в доклад на Bloomberg, че спекулативният капитал е преминал от криптовалута към опции поради рисковете, свързани с първата. Сега на опциите се гледа като на по-малко чисто спекулативни.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.