НАЧАЛО Финтех

Стартъпът Chime вече се оценява на 14,5 милиарда долара

СЕП. 23, 2020 11:05 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Стартъпът Chime вече се оценява на 14,5 милиарда долара

Chime, финтех компания, която предоставя банкови услуги чрез мобилни телефони, приключи набирането на средства и сега се оценява на 14,5 милиарда долара.

 

Тази оценка прави Chime най-ценния американски финтех стартъп, обслужващ потребителите на дребно. Robinhood, популярното приложение за търговия на акции, събра средства миналия месец на стойност от 11,2 милиарда долара.


Тези ходове показват, че докато инвеститорите наказват акциите на утвърдени американски банки - банковият индекс KBW е загубил една трета от стойността си тази година - те са готови да спестят пари за финтех компании преди IPO, които все повече изглеждат като победители в сегмента.


В този последен кръг, Серия F, който събра 485 милиона долара, Chime надвиши двойно оценката си от декември и струва почти 900% повече от преди 18 месеца, когато беше оценена от 1,5 милиарда долара.


Разработката поставя Chime сред група от технологично ориентирани компании, както публично търгувани, така и частни, които са преживели страховит растеж по време на COVID 19. Chime, най-големият от нова порода стартиращи компании, известни като дигитални банки, е увеличил трикратно обема на транзакциите си и приходите си през тази година, според главния изпълнителен директор Крис Брит.


Никой не иска да влиза в банкови клонове, никой вече не иска да докосва пари в брой и хората все по-удобно живеят живота си чрез телефоните си”, каза Брит.


“Имаме уебсайт, но хората всъщност не го използват. Ние сме мобилно приложение и по този начин предоставяме услугите си.”


По време на пандемията компанията стана печеливша на база EBITDA, каза Брит. Chime добавя стотици хиляди акаунти на месец, каза той, но отказа да каже колко общо потребители има.


Chime ще стане “готов за IPO” в рамките на следващите 12 месеца, каза Брит, въпреки че не е поел ангажимент да стане публична компания в този период от време.


Компаниите преди IPO все повече привличат вниманието на големите инвеститори, които търсят дялове далеч от пенливите публични пазари, а JPMorgan Chase наскоро създаде търговски екип за акции в гиганти, включително Robinhood, Airbnb и SpaceX.


Инвеститорите на компанията отразяват този етап от развитието на Chime и сега включват хедж фондове, които участват както в частни, така и в публични компании, каза Брит. Инвестиционните посредници, участвали в последния му кръг, включват Coatue, Iconiq, Tiger Global, Whale Rock Capital, General Atlantic, Access Technology Ventures, Dragoneer и DST Global.


Много от тези инвестиции са комбинация от частни и публични инвеститори на късна фаза”, каза Брит.


“Наличието на хора, които инвестират на публични пазари, като правят залагания с висока убедителност във вашата компания, е чудесен сигнал за бъдещите инвеститори, че тези хитроумни момчета, които имат страхотни резултати, са инвеститори в бизнеса.”


Chime, съоснован през 2013 г. от Брит, предоставя на клиентите безплатни мобилни банкови сметки и дебитни карти, както и достъп до банкомати. Той се разраства, като се фокусира върху сегмент от американци, които печелят между 30,000 и 75,000 долара годишно.


За разлика от обикновените банки, които правят пари от заеми и неустойки като овърдрафт, Chime прави пари, когато клиентите използват дебитните или кредитните си карти.


Ние сме по-скоро като компания за потребителски софтуер, отколкото като банка”, каза Брит.


След края на последното си набиране на средства, Chime ще разполага с почти 1 милиард долара в брой, според човек, запознат със ситуацията. Това му дава много средства, за да стимулира растежа и потенциално да придобие компании, въпреки че Брит заяви, че няма текущ интерес да придобие институция, подкрепена от FDIC. Вместо това Chime си партнира с кредитори, включително Bancorp и Stride Bank.


Слухове за набирането на средства циркулират през последните седмици. Business Insider съобщи, че Chime води преговори за набиране на финансиране на стойност от 12 до 15 млрд. долара, позовавайки се на хора, които са наясно с преговорите.


Това внимание е довело до интерес от компании с бланкови чекове или от превозни средства със специални предназначения, според Брит.


Вероятно получавам обаждания от два SPACS седмично, за да видим дали сме заинтересовани да навлезем на пазарите бързо”, каза той.


“Реалността е, че имаме редица инициативи, които искаме да завършим през следващите 12 месеца, за да ни поставят в състояние да бъдем готови за пазара.”

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (1)
Ивайло СЕП. 23, 2020 От няколко месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо.https://freebitco.in/?r=36608933
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Африканските фирми за парични преводи процъфтяват, взимайки превес над банките

Тогава пандемията удари. Границите бяха затворени. Автобусите, с които беше изпратил парите си, спряха да се движат."Трябваше да изпратя нещо, дори няколко долара“, каза Такавира, макар че това поняко...
ОКТ. 26, 2020 18:15 3 МИН . ЧЕТЕНЕ

Китай публикува законопроект за дигиталната валута на централната банка

В законопроекта се посочва, че юанът е официалната валута на Китайската народна република, независимо дали е във физическа или дигитална форма.Изглежда, че проектозаконът се насочва към усилията на тр...
ОКТ. 25, 2020 13:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

JPMorgan Chase се включва във финтех надпреварата

Сметката Business Complete Banking включва QuickAccept, вградена функция, която позволява на търговците да извършват плащания с карти за минути и да разполагат със средства в същия ден.Това контрастир...
ОКТ. 23, 2020 22:08 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Дигиталните валути на централните банки могат да са заплаха за Биткойн, според Чанпен Джао

Във видеоинтервю със старшия писател на Fortune Джеф Робъртс той беше попитан как инициативата за дигитален юан на Китайската народна банка ще повлияе на крипто индустрията.Джао отговори, че всеки бло...
ОКТ. 23, 2020 10:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света