НАЧАЛО Други

Стабилните монети са форма на пари и трябва да се регулират като такива – Джером Пауъл

юни 22, 2023 21:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Стабилните монети са форма на пари и трябва да се регулират като такива – Джером Пауъл

В сряда Джером Пауъл, председателят на Федералния резерв, направи изказване пред Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите, за да обсъди паричната политика.

По време на заседанието той отговори на въпроси, свързани с криптовалутите, с акцент върху стабилните монети и дигиталните валути на централните банки (CBDC).

Когато беше запитан за частно емитираните стабилни монети, Пауъл призна, че платежните стабилни монети са форма на валута. Той подчерта, че в развитите икономики централната банка е крайният източник на надеждност на парите. По отношение на регулирането Пауъл изрази убеждението, че силна федерална роля би била подходяща за надзора на стабилните монети.

Представителят на републиканците от Айова Зак Нан изрази загриженост относно защитата на личните данни на потребителите, ако САЩ въведат CBDC. По-конкретно, Нън изрази притеснения относно това, че Федералният резерв ще има неограничен достъп до навиците на американците за харчене.

В отговор Пауъл поясни, че Федералният резерв няма да поддържа индивидуални сметки в институцията. Ако в бъдеще се обмисли създаването на CBDC, то ще бъде опосредствано чрез банковата система, а няма да се управлява пряко от Фед.

Изслушването в сряда постави началото на двудневната обиколка на Пауъл на Капитолийския хълм, като в четвъртък ръководителят на централната банка трябва да се яви пред Банковата комисия на Сената.

Тези изслушвания са част от двугодишния доклад на Пауъл за политиката, който федералното правителство задължи в началото на икономическия спад, причинен от Ковид-19 пандемията.

Инвеститорите изтълкуваха коментарите на Пауъл като ястребови, което доведе до спад на индексите S&P 500 и Nasdaq Composite съответно с 0.5% и 1.2% до края на търговската сесия.

По данни на CME Group фючърсните пазари посочиха 72% вероятност за увеличение с 25 базисни пункта през юли. Това потенциално увеличение следва решението на Фед да запази лихвените проценти на равнище от около 5% по-рано този месец по време на последното си заседание за определяне на политиката.

В света на криптовалутите, към момента на публикуването Биткойн (BTC) и Етериум (ETH) отбелязаха положителни ръстове от съответно около 6% и 5%. Анализаторите обясняват това рали с признаците за нарастващ институционален интерес.

Алекс Аделман, главен изпълнителен директор и съосновател на приложението за Биткойн награди Lolli заяви, че по-голямата регулаторна яснота в крипто екосистемата ще продължи да стимулира масовото приемане на Биткойн.

Аделман също така прогнозира нарастване на пазарната доминация на Биткойн, тъй като както институционалните инвеститори, така и инвеститорите на дребно търсят фундаментално сигурно, стабилно и независимо средство за съхранение на стойност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.