НАЧАЛО Други

Слабата политика на Русия може да се окаже пагубна за икономиката

септември 25, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Слабата политика на Русия може да се окаже пагубна за икономиката

Според доклад на Руския център за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози руската икономика е изправена пред предизвикателства, свързани с времето, в което политиците полагат усилия за ограничаване на инфлацията и стабилизиране на рублата.

Икономистите на центъра подчертават неотдавнашното повишаване на лихвените проценти в Русия, които в момента са около 13%, с цел да се смекчат високите цени и да се подкрепи отслабващата валута на страната. Макар че по-високите лихвени проценти могат да бъдат ефективни за постигането на тези цели чрез затягане на финансовите условия, те представляват отрицателен фактор за икономиката като цяло, която вече се бори с трудности.

“През последните месеци високочестотните данни за икономическите тенденции сочат забавяне на икономическата активност с тенденция към леко свиване (наблюдавано най-вече при потреблението на домакинствата и при инвестициите)”, отбелязаха икономисти в септемврийска оценка на икономическата ситуация в Русия.

Икономическите предизвикателства пред Русия ескалираха малко след началото на нейната “специална военна операция” в Украйна през миналата година. Въпреки че през 2023 г. бе отчетен незначителен растеж, в прегледа се подчертаваше почти нулевото нарастване на реалните заплати и спадането на потребителските разходи под нулата през юли.

В доклада бе подчертано, че моментът на действията на паричните власти, насочени към “охлаждане” (като повишаване на основния лихвен процент, потенциално секвестиране на бюджета и по-нататъшно евентуално повишаване на лихвените проценти), не е добре обмислен. По-късно в него се изказа предположение, че руската икономика вероятно се насочва към фаза на продължителна стагнация.

Очаква се през следващите месеци инфлацията да отбележи леко забавяне. Икономистите на Центъра прогнозираха потенциален спад до едва 5.6% през септември, което все още надхвърля целевото равнище на инфлацията в Русия от 4% приблизително 1.5 пъти.

Въпреки че икономистите алармират за икономическото състояние на Русия, Путин демонстрира предизвикателна позиция, като миналата седмица увери, че Русия не е изправена пред никакви проблеми, които да са “абсолютно непреодолими”.

В същото време западни учени и изследователи твърдят, че задкулисните икономически показатели показват далеч по-мрачен финансов пейзаж в Москва, отколкото Путин е предал.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.