НАЧАЛО Други

Швейцарска фондова борса: Блокчейн-базираните борси ще заменят традиционните

ноември 18, 2018 17:08 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Швейцарска фондова борса: Блокчейн-базираните борси ще заменят традиционните

Цифровите борси, базирани на блокчейн технология, напълно ще заменят традиционните в рамките на следващите десет години, каза пред Ройтерс, Томас Зийб от SIX, в сряда, 14-ти ноември.

„Съществуващата система може да бъде напълно заменена от цифровите обмени за около 10 години“, каза Зийб, който ръководи отдел „Ценни книжа и борси“ на SIX.

„В момента, в който брокерите, банките, застрахователните компании и големите мениджъри на активи наистина видят предимствата откъм разходи (на блокчейн), те ще започнат да се движат сравнително бързо“, допълни той.

Зийб разговаря с Ройтерс и за пускането на цифров обмен на SIX (SDX), който ще започне да работи в средата на 2019 г. Веднага щом бъдат изяснени правните въпроси с швейцарското правителство и регулатора на финансовия пазар (FINMA) на страната, компанията ще предлага търговия с подбрани акции, облигации и ETF.

Според Зийб, решението за стартиране на дигитален обмен е било принудено от съперничество с големи крипто обмени като Coinbase или Binance. Зийб вярва, че те навлизат в бизнеса на традиционните борси и представляват голяма заплаха, добавяйки още веднъж, че конкурентите биха могли напълно да заобиколят банките или фондовите борси.

Швейцария активно подкрепя инициативите, свързани с криптo, като приспособява правната си рамка към нуждите на индустрията в различни области, включително банкирането.

През октомври FINMA издаде първия лиценз за управление на крипто активите в крипто инвестиционен фонд. Лицензът ще му позволи да предлага широк спектър от колективни инвестиционни продукти, които проследяват Биткойн (BTC) и други крипто активи. И през ноември местната компания SEBA Crypto AG, която имаше за цел да създаде банка, предлагаща услуги, свързани с крипто, разкри, че очаква да получи банков лицензия от FINMA през 2019 г.

Преди това Singapore Exchange Limited (SGX), заедно с Паричния орган на Сингапур (MAS), успешно са тествали използването на блокчейн за сетълмент на активи. Проучването бе проведено в партньорство с американския Nasdaq фондов пазар и консултантската компания Deloitte.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Обменът на фиатни валути спада за пети пореден месец

Според данни от The Block, септември е петият пореден месец, през който обемите на обмен на фиатни валути намаляват.

октомври 3, 2022 19:44 1 мин. четене

Русия ще снабди Казахстан с електроенергия за копаене на крипто

Русия се готви да предостави на Казахстан допълнителна енергия, необходима за функционирането на ферми за добив на криптовалути в централноазиатската държава.

октомври 3, 2022 18:55 1 мин. четене

Credit Suisse на ръба на колапс – какво да следим?

През Q3 на 2022 г. акциите спаднаха поради инвазията в Украйна и повишаването на цените на енергията в Европа, и Обединеното кралство. 

октомври 3, 2022 15:26 1 мин. четене

Колко криптовалути държат банките по света?

Според последния доклад на Базелския комитет глобалната банкова експозиция към криптовалути възлиза на 0.01%, тъй като 19-те най-големи финансови институции притежават криптовалути на стойност 9.4 милиарда евро, което се равнява на 0.14% експозиция.

октомври 3, 2022 14:16 1 мин. четене