НАЧАЛО Други

Северна Корея закрива посолствата си по света – какво означава това?

ноември 12, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Северна Корея закрива посолствата си по света – какво означава това?

Северна Корея засилва опасенията за потенциална финансова криза в страната, тъй като продължава да затваря няколко от ограничените си посолства по света.

Последното закриване, за което бе съобщено в петък, е свързано със затварянето на севернокорейското посолство в Непал, като това е петата държава, от която Северна Корея се оттегля през последните месеци. Севернокорейското външно министерство обяснява тези закривания с дипломатическо преструктуриране в отговор на променящата се глобална среда и национална дипломатическа политика.

Върховният лидер Ким Чен Ун е одобрил изтеглянето от Непал, Испания, Ангола, Уганда и Хонконг, което оставя дипломатите в недоумение. Южнокорейски експерти предполагат, че тези закривания показват влошаване на финансовото положение на Северна Корея.

Южнокорейското министерство на обединението предполага, че затварянето отразява борбата на Севера да поддържа дипломатически мисии в условията на засилени санкции, което възпрепятства способността му да получава чуждестранна валута.

Северна Корея, която е изправена пред предизвикателствата да изхранва населението си с вътрешни средства, разчита на чуждестранни вноски за облекчаване на глада. Избягали дипломати твърдят, че севернокорейските посолства се финансират предимно чрез незаконни и нелегални дейности, като фалшифициране, трафик на хора и наркотици.

Едновременно с това режимът на Ким Чен Ун активно развива отношенията си с Русия и Китай. Въпреки закриването на посолства в няколко държави, през последните месеци Северна Корея прие дипломатически мисии от Русия и Китай. Това дипломатическо пренареждане съвпада с усилията на Северна Корея да укрепи връзките си с ключови съюзници, вероятно като стратегически отговор на икономическите си предизвикателства.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Северна Корея закрива посолствата си по света – какво означава това?”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.