НАЧАЛО Други

Сериозни проблеми за американската банкова система – какво трябва да знаем

03.06.2024 9:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Сериозни проблеми за американската банкова система – какво трябва да знаем

Последните данни от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) показват тревожна тенденция в банковия сектор на САЩ, тъй като нереализираните загуби продължават да нарастват, достигайки над $500 милиарда.

Тези загуби се дължат основно на експозицията на банките към пазара на жилищни имоти, където колебанията в лихвите по ипотечните кредити са повлияли на стойността на обезпечените с ипотека ценни книжа.

Концепцията за нереализираните загуби отразява несъответствието между цената, платена от банките за ценни книжа, и текущата им пазарна стойност. Въпреки че от банките не се изисква незабавно да коригират тези загуби в своите баланси, те могат да представляват значително предизвикателство, когато финансовите институции се нуждаят от ликвидност.

През първото тримесечие на тази година нереализираните загуби от различни видове ценни книжа, включително тези, определени като налични за продажба и държани до падеж, се увеличиха с $39 милиарда. Този скок беше предизвикан по-специално от загубите на ценни книжа, обезпечени с жилищна ипотека, които бяха повлияни от нарастващите лихви по ипотечните кредити през периода.

Това бележи деветото поредно тримесечие на повишени нереализирани загуби, тенденция, която се запазва, откакто Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти през 2022 г.

В допълнение към нереализираните загуби, FDIC също наблюдава нарастване на броя на финансовите институции, включени в списъка на проблемните банки. Този списък включва банки, които проявяват финансова слабост, оперативни проблеми или управленски предизвикателства, като общите активи, държани от тях, достигат $82.1 милиарда.

Докато FDIC уверява, че банковата система на САЩ засега остава стабилна, тя предупреждава за потенциални рискове, породени от продължаващата инфлация, колебанията на пазарните лихвени проценти и геополитическата несигурност. Тези фактори могат да доведат до предизвикателства по отношение на кредитното качество, стабилността на приходите и управлението на ликвидността за банките. Следователно FDIC подчертава значението на непрекъснатия мониторинг и надзор за ефективно справяне с тези проблеми.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.