НАЧАЛО Други

САЩ може да очаква рецесия през 2025 година – JPMorgan

04.04.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ може да очаква рецесия през 2025 година – JPMorgan

Според екипа на JPMorgan Market Intelligence последните данни сочат засилване на глобалното възстановяване на производството.

Те изтъкнаха значителното подобрение на производствената ISM активност през март, надхвърляйки границата от 50 за първи път от септември 2022 г., което показва разширяване на производствения сектор.

Непроизводственият индекс на Института за управление на доставките (ISM) е икономически индекс, базиран на проучвания на повече от 400 ръководители по закупуване и доставки на фирми, които не са производствени (или услуги).

Тези данни бележат края на 16-месечния спад на фабричната активност в САЩ, обусловен от стабилното търсене на стоки, което доведе до забележимо оживление.

В анализа на Елън Уанг и Андрю Тайлър от JPMorgan се подчертава, че тези данни предоставят допълнителни доказателства за продължаващото възстановяване на световната производствена активност. Те предполагат, че показаната устойчивост на производството може да отложи потенциална рецесия в САЩ до 2025 г., както сочат стабилните резултати в този сектор.

В бележката се обяснява още, че силата на производството не е повод за безпокойство за фондовите пазари, особено за компаниите с размер/качество, които са продължили да реализират високи печалби дори в предизвикателна икономическа среда. В бележката се споменава също така, че се очаква стабилното предлагане на работна сила да спомогне за смекчаване на инфлацията на заплатите, която е съществен фактор за общата инфлация.

Тези наблюдения се подкрепят от GDPNow прогнозата на Федералния резерв за икономически растеж от 2.8% през първото тримесечие, както и от повишеното предлагане на нови работни места и ниските молби за помощи при безработица, което показва цялостната устойчивост на икономиката въпреки опасенията за потенциална рецесия.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.