НАЧАЛО Регулации

Русия се насочва към приемане на крипто с нов законопроект

април 18, 2022 11:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия се насочва към приемане на крипто с нов законопроект

В петък Министерството на финансите на Русия представи окончателен законопроект за регулиране на криптовалутите в Русия.

Според доклад на “Комерсант”, законопроектът, озаглавен “За цифровата валута”, съдържа подробна регулаторна рамка за циркулацията на криптовалути и за първи път “разглежда добива в детайли”, отваряйки нови възможности за Биткойн миньорите, които в момента попадат в регулаторната сива зона.

Освен че предоставя правна рамка за обръщението и емитирането на криптовалути, законопроектът въвежда и изисквания за сертифициране, идентификация и счетоводство за лица, които биха искали да открият бизнес с цифрови активи в Русия.

В законопроекта се казва, че цифровата валута може да се приема “като платежно средство, което не е парична единица на Руската федерация”. Законопроектът признава други криптовалути като законно приети инвестиционни средства.

Законът очертава изискванията към фирмите, които възнамеряват да извършват бизнес с цифрови активи. Оператор на обмен например трябва да има минимален оборотен капитал от най-малко 30 милиона рубли или $36 милиона, за да получи лиценз за работа. 

От друга страна, оператор на платформа за цифрова търговия, който желае да се занимава с циркулация на виртуална валута, трябва да разполага с поне 100 милиона рубли или $120 милиона.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн наближава ключов момент – ето какво може да предстои

Законопроектът обаче поставя двата оператора под строги правила, включително изготвяне на годишни отчети, изисквания към управителните органи, вътрешен одит и контрол, както и създаване на отделно структурно звено. Някои от настоящите правила се разглеждат като неудобни и твърде пагубни за операторите на цифрови активи от различни крипто ентусиасти.

Според блокчейн адвоката Михаил Успенски правила като изискването за съхраняване на регистри на собствениците на цифрови валути и задължителното сертифициране на електронни портфейли са “изключително завишени” и могат да обезкуражат доставчиците на цифрови активи да стартират работа там.

Законопроектът в петък идва когато правителството внесе в държавната дума проект на закон, който предвижда данък върху сделките с цифрови активи. Ако документът бъде приет, за руските организации, притежаващи цифрови активи, данъкът върху дохода ще бъде 13%, а за чуждестранните компании ще бъде 15%.

Въпреки твърдата позиция на централната банка на Русия по отношение на криптовалутите, изглежда има промяна, особено с продължаващите санкции срещу Русия за нахлуването в Украйна.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Ню Йорк забранява добива на Биткойн

Кати Хочул, губернаторът на Ню Йорк е подписала законопроект за ограничаване на добива на Биткойн (BTC) в щата.

ноември 24, 2022 21:52 1 мин. четене

Hex Trust получи лиценз да оперира в Дубай

Попечителят на дигитални активи Hex Trust получи лиценз за минимален жизнеспособен продукт (MVP) от Регулаторния орган за виртуални активи на Дубай (VARA) на 24 ноември, според прессъобщение на компанията.

ноември 24, 2022 17:18 1 мин. четене

Биткойн: Русия предлага ново законодателство за миньорите

Нов законопроект, внесен в Държавната дума (парламента на Русия), ще даде на крипто миньорите в страната два варианта за продажба на добитите от тях монети. 

ноември 21, 2022 13:11 1 мин. четене

Виталик Бутерин с критики към регулаторния подход на Сингапур

Опитът на Сингапур да регулира криптовалутите може да се окаже неуспешен като се има предвид скептичният ѝ подход към този клас активи.

ноември 21, 2022 11:04 1 мин. четене