НАЧАЛО Други

Рязък спад на употребата на криптовалути за разплащания

19.12.2023 18:12 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рязък спад на употребата на криптовалути за разплащания

През 2008 г. с публикуването на "Бялата книга" на Биткойн се представя идеята за неограничена "електронна парична система", която променя из основи концепцията за парите.

Неотдавнашните данни, събрани от Органа за финансово поведение (FCA) на Обединеното кралство, обаче подчертават значително отклонение от предназначението на Биткойн и криптовалутата като средство за обмен.

Проучването, проведено от FCA, показва значителен спад на броя на лицата, които купуват криптовалути с намерението да ги използват за транзакции, като той спада от 19% през 2021 г. до едва 10% през 2022 г. Обратно, през този период желанието за спекулативни инвестиции в криптовалута остава устойчиво стабилно.

Въпреки първоначалните констатации, които сочеха, че някои магазини са приели възможностите за плащане с криптовалути, много от тях бяха променили позицията си поради минималните нива на приемане.

Като се имат предвид тези пречки пред приемането и недостатъчната инфраструктура, не е изненадващо, че повечето инвеститори в дигитални активи са мотивирани предимно от спекулативни намерения.

Проучването на FCA разкрива, че основната причина за закупуване на криптовалута е като спекулативна игра, която ескалира от 38% през 2021 г. до 40% през 2022 г. Това подчертава спекулативния характер на инвестициите в криптовалута.

Подобни изводи бяха направени и в доклад от 2018 г., публикуван от Journal of International Financial Markets, Institutions, and Money, в който се анализираха транзакциите с Биткойн и се установи, че по-голямата част от тях са свързани със спекулативни инвестиционни цели.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.