НАЧАЛО Други

Robinhood и Ameritrade спират търговията на GameStop (GME)

януари 28, 2021 22:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Robinhood и Ameritrade спират търговията на GameStop (GME)

Ameritrade, популярна базирана в САЩ платформа за търговия, собственост на Charles Schwab, и Robinhood, американска компания за финансови услуги, спряха търговията на GameStop след неотдавнашния скандал, включващ WallStreetBets.

Едновременно с това бившият председател на SEC Джей Клейтън заяви, че традиционните финансови пазари се нуждаят от значителни корекции, тъй като те не функционират в интерес на всички.

 

Сагата около компания за видеоигри, която от години се бори да обнови бизнеса си, за да се побере във фазата на дигитализация, наречена GameStop. Неговите акции, които постепенно намаляват от доста време, привлякоха вниманието на гигантите от Уолстрийт и те се превърнаха в най-късите акции, според CNBC.

 

Въпреки това, инвеститорите на дребно решиха да действат срещу установеното статукво. Определена група в Reddit с експоненциално нарастващи абонати се обединиха и използваха евтини платформи за търговия, за да изпомпат цената на GME със стотици проценти за дни.

 

Поради уникалния начин, по който работят късите позиции – инвеститорите трябва да вземат назаем акциите, за да ги продадат и след това да ги купят, за да ги върнат на заемодателя – Уол Стрийт бе хванат неподготвен. 

 

Когато инвеститорите със значителни позиции трябваше да се спасяват, за да намалят загубите си, те всъщност трябваше да купят акциите, което доведе до така наречения шорт скуиз и по-късно дори гама скуиз.

 

Според оценки на компанията за финансов анализ S3 Partners, късите продавачи са загубили над 23 милиарда долара само с GameStop. Това развитие породи допълнителни опасения сред регулаторните органи и борсите, тъй като главният изпълнителен директор на Nasdaq предложи, че те могат да спрат търговията на акции при подобни условия.

 

Ameritrade всъщност направи именно това с GME. Основаната през 1975 г. платформа за онлайн търговия, собственост на корпорацията Charles Schwab, твърди, че решението е взето “поради изобилие от предпазливост на фона на безпрецедентни пазарни условия и други фактори”.

 

Освен това се появиха доклади, че друг гигант за онлайн търговия, Robinhood, е последвал примера на Ameritrade със спиране на търговията за няколко акции, включително GME. Популярният търговец Дейв Портной отговори със заплаха, че “ще изгори Robinhood до основи, ако спрат търговията на свободния пазар”.

 

Групата WallStreetBets, която започна целия сюжет, също реагира, като призова инвеститорите на дребно и последователите да изтрият приложението Robinhood от своите устройства.Каналът на групата в Discord – платформа за гласова комуникация – бе премахнат, като от Discord дадоха неадекватни основания за премахването. 


Джей Клейтън, бившият председател на Комисията за ценни книжа и борси, органът, който трябва да защити всички инвеститори, заяви, че „приветства“ участието на инвеститорите на дребно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Банкман-Фрийд бележи ранна победа в едно от делата срещу него

Бившият главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд постигна ранна победа в дело, свързано със законите за ценните книжа в Тексас.

февруари 4, 2023 20:00 2 мин. четене

Chainalysis съкращава 5% от персонала си

Компанията за блокчейн анализи Chainalysis намали броя на служителите си, тъй като се реорганизира, за да се приспособи към предизвикателствата на крипто пазара.

февруари 4, 2023 18:00 1 мин. четене

Ripple са изключително уверени за изхода от делото срещу SEC

Ripple публикува актуална информация за съдебното дело, заведено от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, което обвинява компанията в продажба на XRP като нерегистрирана ценна книга.

февруари 4, 2023 17:00 2 мин. четене

100% ръст на акциите на MicroStrategy (MSTR)

Производителят на софтуер за бизнес анализи MicroStrategy закупи над 8,800 биткойна (BTC) по време на масовия срив, който пазарът на криптовалути претърпя през 2022 г., докато акциите му се увеличиха повече от два пъти от началото на годината.

февруари 4, 2023 16:00 2 мин. четене