НАЧАЛО Биткойн Алткойни

Ripple срещу Stellar: Коя е по-добрата алтернатива?

ЯНУ. 2, 2019 17:10 4 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Ripple срещу Stellar: Коя е по-добрата алтернатива?

Безопасно е да се каже, че крипто свeтa никога не е виждал липса на интересни проекти, някои от които изглеждат много сходни.

 Ако сте участвали дори малко в криптосферата (или поне сте се интересували от криптовалутите като цяло), тогава вероятно знаете за някои различни проекти, които имат много сходности като Етериум и NEO .


Въпреки това, има два проекта, които започнаха да привличат все повече внимание в криптосферата, сред основните медии и особено на бъдещите инвеститори. Това са Ripple и Stellar - два проекта с подобна идентичност, сходни технологии, но с различни философии и цели.

В тази статия ще обсъдим техните прилики, техните различия, както и коя е по-добрата алтернатива и защо.


Какво е Ripple?


Ripple е по-старият проект от двата, тъй като е създаден през 2012 година от американските програмисти Крис Ларсен и Джед МакКейлъб. Платформата е създадена, за да позволи на банките да прехвърлят пари в международен план за няколко секунди без никакви свързани разходи. Накратко, основната цел на проекта е да се революционизират международните трансгранични платежни системи, които са остарели, бавни и скъпи.Резултат с изображение за XRP

XRP е родната криптовалута на проекта, който използва разпределената технология, за да позволи на банките да заобикалят трети страни и да търгуват една с друга.


Какво е Stellar?


Stellar е създаден две години след Ripple, от един от неговите съоснователи, Джед МакКейлъб. Също като Ripple, Stellar използва DLT за обработка на транзакции. В действителност, техните кодови бази са много сходни. Целта на Stellar е почти същата - да се даде възможност за изпращане и получаване на средства бързо и евтино. Проектът обаче е съсредоточен върху нуждите на отделните лица, а не на финансовите институции като банките.Свързано изображение

Stellar Lumens или XLM е родната криптовалута, която захранва платформата. Това е крипто токен, предназначен главно за развиващия се свят, въпреки че може да се използва от банките.


Основни прилики


Както вече споменахме, двата проекта са доста сходни, което не е изненадващо, като се има предвид, че те споделят един и същ основател (Джед МакКейлъб). Като начало блокчейн кода е почти идентичен. И Stellar, и Ripple не разчитат на копачи, което ги отличава от повечето PoW крипто проекти.

Струва си да се спомене, че и двете блокчейн системи са наистина децентрализирани, но не позволяват на обществеността да изпълнява нодове. Нодовете са частни, тъй като разработчиците зад двата проекта изпълняват свои собствени на множество сървъри. И двата проекта използват DLT за проверка на автентичността на средствата и двата проекта са известни с бързи сделки и много ниски такси.

Запазването на стойността на токена ниско долу е приоритет както за Ripple, така и за Stellar, тъй като те се стремят техните услуги да бъдат евтини, за да бъдат жизнеспособни глобални платежни системи. И накрая, но не на последно място, двата проекта имат предлагане на токени, контролирано от разработчиците (за разлика от Биткойн , където новите се освобождават от мрежата докато не се достигне максималното предлагане).


Ключови разлики


Една от основните разлики между двата проекта е свързана с различните им философии. Докато Ripple е създаден, за да революционизира как банките позволяват трансгранични плащания, Stellar е специално създадена за подпомагане на лицата, които нямат банкиране, в по-бедните или развиващите се страни, които нямат достъп до ежедневни финансови услуги. Stellar е създаден от страстта на МакКейлъб да помага на хората.

Друга голяма разлика между двете платформи е начинът, по който нодовете достигат до консенсус. За тези, които не знаят, моделът на консенсус е технология, отговорна за потвърждаване и валидиране на транзакции без необходимост от намеса на трета страна. Stellar използва консенсусен протокол, наречен „Stellar Consensus Protocol“, докато Ripple използва протокол „Proof-of-Correctness“, който се различава от популярните PoW или PoS протоколи.


Коя е по-добрата алтернатива?


Има много ключови фактори, които си струва да се вземат под внимание, ако искате да установите кое е по-добро, Stellar или Ripple. За начало си струва да се отбележи, че XRP токенът на Ripple понастоящем е третият токен спрямо пазарна капитализация зад BTC и ETH.

Както се очаква от проект с две години преднина пред Stellar, Ripple има няколко забележителни партньорства с над 100 различни банки. Това не само увеличава доверието в Ripple, но и подобрява ликвидността на пазара на Ripple. Компанията създадена oт Ларсен и МакКейлъб изглежда като история на успеха, тъй като тя остави своя отпечатък, опитвайки се да революционизира сектора на международните плащания.

В този контекст изглежда, че Stellar е аутсайдер, особено когато обмисля плана си за предоставяне на евтини финансови услуги на света. Въпреки че не се радва на същото ниво на подкрепа като Ripple, Stellar се държи доста добре, а токена сега е на 6-то място в CoinMarketCap, което е изключително постижение. От друга страна, съществува вероятност Stellar да получи повече потребители в бъдеще, тъй като се закрепва в развиващите се страни, което улеснява хората да извършват международни плащания по-евтино, отколкото с XRP.


Ripple срещу Stellar - Заключение


В края на краищата, заслужава да се признае факта, че и Stellar и Ripple са два от най-ценните проекти в света. Два проекта, започнати от един и същ човек, с подобни вътрешни действия, но много различни философии и фокус върху много различни целеви пазари.

Всеки проект има своите силни и слаби страни, затова трябва задълбочено да изследвате и двете, преди да решите кой е по-добрият избор за вашето време, енергия и пари.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Алткойни новини

Може да предстои значително събитие за Етериум

Инвестиционната компания Kelly подаде заявление за откриване на Етериум ETF, подкрепен с фючърси, който ще се използва за проследяване на представянето на основните активи и предоставяне на експозиция...
НОЕ. 30, 2021 18:21 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Цената на Shiba Inu (SHIB) скача с близо 35% след дългоочакван листинг на Kraken

SHIB ще присъства и на KrakenТова гласи съобщение на борсата, уведомяващо потребителите, че токенът ще бъде наличен за търговия от вторник."Развълнувани сме да обявим, че Kraken вече поддържа Shiba In...
НОЕ. 30, 2021 15:26 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Анализатор предвижда голям пробив на Axie Infinity (AXS)

В ново видео анализаторът, известен като 'Guy', казва на своите 1.69 милиона абонати в YouTube, че play-to-earn (P2E) играта, която също хоства пазар на незаменими токени (NFT), в момента доминира в P...
НОЕ. 30, 2021 14:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Големите инвеститори се насочиха към тези 4 криптовалути

“Продуктите за инвестиране в цифрови активи отбелязаха приток от $306 милиона миналата седмица, което предполага продължаващ апетит към цифровите активи.”Както обикновено, BTC поведе всички цифрови ак...
НОЕ. 30, 2021 10:53 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света