НАЧАЛО Други

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

22.02.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., което доведе до повишаване на енергийните разходи, Германия е изправена пред предизвикателства. Нейната значителна, ориентирана към промишлеността икономика вече четири поредни тримесечия е в стагнация или с отрицателен растеж, което оказва натиск за понижаване на растежа в цялата еврозона.

От Bundesbank заявиха, че все още няма признаци за възстановяване на германската икономика, като добавиха, че през първото тримесечие на 2024 г. може да се наблюдава лек спад в производството. Още едно намаление би класифицирало германската икономика като намираща се в техническа рецесия за второ поредно тримесечие.

Това продължаващо слабо представяне предизвика дискусии относно устойчивостта на германския икономически модел. Критиците твърдят, че голяма част от енергийно зависимата тежка промишленост на страната става неконкурентоспособна на световните пазари, което налага икономическа трансформация.

Правителството обаче се противопоставя на тези мрачни прогнози, като обяснява настоящите икономически предизвикателства със съвкупност от фактори, сред които високите цени на енергията, потиснатото търсене в Китай и бързата инфлация, които се разглеждат по-скоро като временни пречки, отколкото като основни недостатъци на икономическата стратегия.

От Bundesbank очакват тази слабост да се запази. Чуждестранното индустриално търсене намалява, което води до намаляване на обема на поръчките.

Освен това компаниите задържат инвестициите, отчасти поради значителното нарастване на разходите за финансиране след решението на Европейската централна банка да повиши лихвените проценти за борба с инфлацията. Високият растеж на номиналните заплати и стачките в ключови сектори като транспорта могат допълнително да потиснат растежа през предстоящото тримесечие.

Въпреки прекъсванията в корабоплаването в Червено море. от Bundesbank омаловажават значителното им въздействие, позовавайки се на големия капацитет на морските превози и незначителната роля на разходите за превоз в общите разходи за стоки.

Въпреки че икономическите перспективи остават слаби, от Bundesbank не предвиждат значително влошаване на пазара на труда, който досега предпазваше икономиката. Банката смята, че Германия не се е насочила към широкообхватна и продължителна рецесия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.