НАЧАЛО Крипто Крими

Разработчик на Етериум получава 5 години за нарушаване на санкциите срещу Северна Корея

април 13, 2022 13:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Разработчик на Етериум получава 5 години за нарушаване на санкциите срещу Северна Корея

Бившият разработчик на Етериум Върджил Грифит е осъден на 63 месеца затвор и глоба от $100,000 за нарушаване на санкциите срещу Северна Корея.

Върджил Грифит, бивш разработчик на Етериум, е осъден на 63 месеца затвор и ще плати глоба от $100,000 за участие в конференция и подпомагане на Северна Корея да използва блокчейн технологията за нарушаване на икономическите санкции, наложени от Съединените щати.

Във вторник, 12-ти април, американският окръжен съдия Кевин Кастел от Южния окръг на Ню Йорк постанови решението. Съдия Кастел заяви, че “това, което виждате тук, е умишлено намерение да се наруши режимът на санкциите”, добавяйки, че престъплението е било влошено, защото Грифит е имал “желание да образова хората как да избягват санкциите”.

През септември 2021 г. Грифит се призна за виновен в заговор за нарушаване на Закона за международните извънредни икономически правомощия, закон, забраняващ на граждани на САЩ да изнасят каквито и да било “стоки, услуги или технологии за КНДР (Северна Корея) без лиценз от Министерството на финансите, офиса за контрол на чуждестранните активи (OFAC)”.

В началото на 2019 г. Грифит не успя да получи разрешение от американските власти за пътуване до Северна Корея, но през април той все пак отиде и посети столицата на Пхенян за “Конференцията за блокчейн и криптовалути”.

На конференцията той изнесе презентации, облечен в севернокорейски костюм за това как страната може да използва криптовалути, за да избегне санкции и да пере пари. Той също така представи методи за това как смарт договорите могат да бъдат използвани в полза на страната в преговорите за ядрени оръжия със САЩ.

В опит да намали присъдата му, екипът на защитата на Грифит предостави доказателства за фактори, които може да са го накарали да действа ирационално. Те представиха психологическа оценка на Грифит, която показва, че той страда както от обсесивно-компулсивно личностно разстройство (OCPD), така и от нарцистично личностно разстройство (NPD).

Екипът на защитата му каза, че диагнозата обяснява “манията” на Грифит за Северна Корея и потенциално е това, което го е накарало да отхвърли предупрежденията от приятелите, семейството и правителството за неразрешено пътуване до страната.

Прочети Още: Европейският съюз (ЕС) налага ограничения на руските крипто инвеститори

По време на изслушването на Грифит беше дадена възможност да говори, като той заяви, че се разкайва за действията си, добавяйки, че санкциите срещу Русия поради нахлуването в Украйна са “показали своята стойност” и че е бил “излекуван” от “манията си по Северна Корея”.

Съдът не изглежда убеден, че Грифит съжалява, като съдия Кастел каза:

“Фактът е, че Върджил Грифи се надяваше да се върне у дома като крипто герой, да бъде поздравяван и похвален за това, че се противопостави на правителствените санкции, за неговото безстрашие и благородство.”

Грифит беше арестуван през ноември 2019 г. от ФБР, няколко месеца след завръщането си от конференцията, той имаше няколко срещи с Бюрото относно пътуването си преди ареста, дори им предостави снимки на себе си, на които изнася презентации на конференцията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Служители от технологичния сектор губят милиони в крипто измама

Нова измама с криптовалута, при която загубите възлизат на милиони долари, е засечена в района на Сан Франциско и е насочена към инвеститори от Силициевата долина.

август 20, 2022 9:10 1 мин. четене

Спад в крипто измамите – ръст на хаковете

По-малко хора от всякога стават жертва на крипто измами, докато хакерските атаки се увеличават, сочат нови данни.

август 18, 2022 18:02 1 мин. четене

Услугата Tornado Cash е получила 75% от изпраните средства в Етериум мрежата

Като се има предвид размерът на средствата, които всеки ден сменят собствениците си на пазара на криптовалути, киберпрестъпленията и прането на пари са в изобилие, като един от най-известните такива инциденти е свързан с услугата за смесване на криптовалути Tornado Cash (TORN).

август 18, 2022 9:35 1 мин. четене

SEC завежда дело срещу ICO кампания от 2017 г.

Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) е подала жалба във връзка с първичното предлагане на монети през 2017 г. от блокчейн проект, първоначално разработен от Walt Disney Company.

август 17, 2022 12:03 1 мин. четене