НАЧАЛО Крипто Крими

Разкриват високопрофилна корупционна Биткойн схема в България

ноември 3, 2018 16:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Разкриват високопрофилна корупционна Биткойн схема в България

Обвинения в поредната корупционна схема в България кръжат около държавната агенция на "Българите в чужбина" (ДАБЧ). Този път в историята са замесени криптовалутите и в частност Биткойн.

В разследването става въпрос за използване на блокчейн технология за нерегламентирано плащане за издаване на удостоверение за българско гражданство – скандал нашумял по нашите ширини в последните месеци. Обвинените в конкретния случай са действали от юли месец, 2017 г.

Петър Харалампиев, председателя и главен секретар на агенцията за българите в чужбина остава в ареста заедно с неназован сръбски гражданин, за когото се твърди, че е бил посредник в цялата схема. Обвиняват Харалампиев, че е лидер на ОПГ (организирана престъпна група), като се твърди, че е приемал подкупи в Биткойн. Въпреки тези обвинения адвокатите на обвиняемите казват, че няма доказателства, които да подкрепят обвиненията.

„Подкупи в криптовалута“ – така определи прокуратурата липсата на открити пари

Според адвоката на Красимир Томов, Марияна Тодорова, няма намерени пари в нито едно от лицата. Според наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обаче, са иззети Биткойн портфейли, както и че има доказателства, че част от средствата се прехвърлят в криптовалути.

Димитър Владимиров, основният свидетел по делото и заместник шеф на агенцията българите в чужбина, твърди, че е знаел за корупционната схема, но не е подал сигнал за злоупотреба. Той също така е бил на позицията на настоящия шеф на агенцията. Димитър Стойчев свидетелства, че е дал подкуп на Харалампиев, 2 пъти, в размер над 5000 евро. Според адвокатите на обвиняемия обаче, той е бил в чужбина по това време.

След отказ за издаване на документ на украински гражданин, лицето получава удостоверения лично от шефа на ДАБЧ, според прокурора Кънев. Седмично групата е получавала документи за 5-15 души.

В същото време, Валери Симеонов отказва да подаде оставка заради случилото се в държавната агенция. Той твърди, че е подал сигнал през лятото за тогавашната работа на ДАБЧ на специфичните служби, които да се ангажират с този казус.

Според вицепремиерът на България, Красимир Каракачанов:

Нека разграничим нещата – това че ДАНС и прокуратурата са си свършили работата и са заловили един висш чиновник, който е приемал рушвети, е едната страна на въпроса. Но последвалата атака си е чисто политическа.

Прокуратурата твърди, че до този момент няма постъпили сигнали от политически лица. До самото разнищване на схемата се стига след сигнали на полицаи от Кюстендил. Този случай се води за една от най-високопрофилните корупционни схеми на властта в България.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери отмъкнаха над половин милион в Етериум от Curve Finance

Атаките, насочени към блокчейн компании, не показват признаци на забавяне. Децентрализираната платформа за търговия Curve Finance потвърди съобщенията, че уебсайтът ѝ е претърпял фронтална атака във вторник.

август 10, 2022 12:31 1 мин. четене

Над $2 милиарда откраднати от хакове на блокчейн мостове през 2022 г.

Фирмата за блокчейн анализи Chainalysis твърди, че мостовете между различните вериги, които позволяват прехвърляне на активи между независими блокчейни, са сред протоколите с най-висок риск в блокчейн индустрията за измами и злонамерени личности.

август 9, 2022 19:56 1 мин. четене

Още един директор на BitMEX се призна за виновен

Грег Дуайър, бившият ръководител на отдела за бизнес развитие на BitMEX, е променил признанието си за виновен в наказателен процес, в който се твърди, че е нарушил Закона за банковата тайна, показват съдебни документи.

август 9, 2022 16:50 1 мин. четене

Крипто проект отмъкна $3.5 милиона от поддръжниците си

Новостартиралият Web3 проект Dragoma изглежда е бил обект на ‘rug-pull’ на приблизителна стойност $3.5 милиона, според данни на PeckShield.

август 8, 2022 14:57 1 мин. четене