НАЧАЛО Крипто Крими

Q2 2023: Броят на крипто експлойтите се увеличава, загубите намаляват

юли 7, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Q2 2023: Броят на крипто експлойтите се увеличава, загубите намаляват

През второто тримесечие на 2023 г. се наблюдава значително увеличение на броя на крипто експлойтите с 65.3% в сравнение със същия период на миналата година, според доклад на Immunefi.

Броят на инцидентите е нараснал от 49 на 81, като увеличението спрямо предходното тримесечие е 11%.

Въпреки ръста на атаките, общата сума на загубите е намаляла с 60.4% в сравнение с второто тримесечие на 2022 г., като възлиза на $265,481,519. Въпреки това общите загуби за годината все още надхвърлят $702 милиона.

Immunefi анализира известните експлойти и измами от типа “rug pull“, и установи, че през тримесечието по значими са били няколко големи експлойта. 

Atomic Wallet и Fintoch са отговорни за 49.6% от всички загуби през второто тримесечие, като липсващите средства са $131,600,000.

Atomic Wallet, децентрализирана платформа, която не е натоварена с депозити, преживя хак, при който токени на стойност $100 милиона бяха откраднати от Lazarus Group, севернокорейска организация, на 3 юни. 

Fintoch извърши rug pull на 23 май, като блокира потребителите от техните средства и прехвърли $31.6 милиона към други блокчейн вериги.

Хакерските атаки останаха основната причина за загубите, като съставляваха 83.1% от всички инциденти през второто тримесечие на 2023 г. Измамите, злоупотребите и rug pull-ите съставляват едва 16.9% от общите загуби.

BNB Chain и Етериум са отговорни за повече от половината (76.5%) от загубите във всички вериги през Q2 2023, а Arbitrum се нарежда на трето място с 12.1% от общите загуби във всички вериги.

Мичъл Амадор, основател и главен изпълнителен директор на Immunefi подчерта, че е необходимо проектите да дават приоритет на мерките за сигурност. Въпреки че броят на атаките се е увеличил, индивидуалните загуби от една атака като цяло са по-малки.

Съществува обаче опасение, че сигурността се деприоритизира поради мечия пазар и по-ограничените бюджети в рамките на Web3 проектите. Това би могло да доведе до неадекватни мерки за сигурност, което ще направи проектите уязвими за пробиви.

Амадор предупреди, че разрастващата се общност на злонамерените хакери (black hat) действа от позиция на силата и е от решаващо значение проектите да се фокусират върху сигурността, за да намалят рисковете.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Бивш банкер от Deutsche Bank се призна за виновен за организиране на крипто измама

На 10 септември Министерството на правосъдието на САЩ публикува съобщение относно бивш инвестиционен банкер, който се призна за виновен в организирането на инвестиционна измама с криптовалута.

септември 20, 2023 20:00 2 мин. четене

SEC иска да започне разследване срещу американския клон на Binance

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) настоява съдът във Вашингтон да даде зелена светлина на разследването на Binance.US.

септември 19, 2023 7:00 2 мин. четене

Севернокорейски хакери заподозрени в кражбата на $70 милиона от крипто борса

Блокчейн експерти твърдят, че хакери, свързани със Северна Корея, вероятно стоят зад кражба на $70 милиона от крипто борсата CoinEx.

септември 18, 2023 16:00 2 мин. четене

Марк Кюбан загуби близо $1 милион през MetaMask

Милиардерът Марк Кюбан е станал жертва на най-новата хакерска атака срещу горещи портфейл. Според съобщенията от MetaMask портфейл, принадлежащ на милиардера Марк Кюбан, са източени близо $870,000.

септември 16, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.