НАЧАЛО Други

Путин призова държавите да спрат да използват долара, когато търгуват с Русия

юли 6, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Путин призова държавите да спрат да използват долара, когато търгуват с Русия

Русия отново се застъпи за използването на местни валути в търговията, като наблегна по-специално на китайския юан и руската рубла, като алтернатива на разчитането на щатския долар.

Президентът Владимир Путин изтъкна нарастващата търговия между Русия и Китай, където значителна част от сделките вече се уреждат в юани и рубли. В речта си по време на годишната среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) Путин подчерта, че над 80% от търговските сделки между Русия и Китай се осъществяват с тези валути.

В официалните китайски данни се наблюдава възходът на юана като най-използваната валута за китайски трансгранични транзакции, изпреварвайки долара.

Освен това Путин спомена, че руската рубла се използва в 40% от експортните сделки със страните от ШОС. ШОС, основана през 2001 г., включва страни членки като Китай, Русия, Индия, Пакистан, Казахстан, Киргизката република, Таджикистан, Узбекистан и Иран. Путин изрази решимостта на Русия да се противопостави на външния натиск, санкциите и провокациите, като подчерта увереността им в посрещането на подобни предизвикателства.

Стремежът на Русия да намали зависимостта си от зелените пари произтича от мащабните санкции, наложени на страната, които на практика я изхвърлиха от доминираната от американския долар световна финансова система.

В продължение на десетилетия доларът служи като световна резервна валута и играе ключова роля в световната търговия. Въпреки това строгите ограничения, наложени на Русия, накараха други държави да преразгледат зависимостта си от долара, което ги накара да проучат алтернативни валути за търговия.

Тази стратегическа промяна съвпада с интересите на Китай, който активно насърчава глобалното обращение на юана. Санкционирани държави като Русия и нововъзникващи икономики като Аржентина наскоро започнаха да използват юана в търговията, предимно с Китай.

Китайският президент Си Дзинпин също изрази подкрепа за разширяване на използването на местни валути в търговията между страните от ШОС, като подчерта, че е важно да се върви в правилната посока на икономическа глобализация, като същевременно се противопоставя на протекционизма, едностранните санкции и пречките пред националната сигурност.

Целта е да се отхвърлят действията, които създават разделение, разединяват икономиките и прекъсват веригите за доставки, както бе изтъкнато в речта на Си на срещата на върха, както съобщава държавната телевизия CGTN.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.