НАЧАЛО Други

Проучване свърза Tether с манипулацията на цената на Биткойн

ЮНИ. 15, 2018 14:37 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Проучване свърза Tether с манипулацията на цената на Биткойн

В понеделник изследователи от Тексаския университет в Остин публикуваха изследване, в което се посочва, че Tether е бил използван за прекомерно влияние върху покачването на Биткойн през 2017 г.

 


Техният доклад изглежда потвърждава това, което мнозина вярват в продължение на месеци, ако не и години, че пазарите на криптовалути са податливи на манипулация.

Когато цената на Биткойн спадне, търговците и журналистите се карат да обяснят внезапния спад. През последните 24 часа Биткойн е паднал с почти седем процента, според CoinMarketCap.

Издадено на 13-ти юни 2018 г., изследването на проф. Джон Грифин и докторанта Амин Шамс предполагат, че Tether (USDT), цифрова валута, за която се предполага, че е подкрепена от резерви в щатски долари, е била използвана за поддържане на цените на борсата за криптовалути Bitfinex. Това е всеизвестно в рамките на общността на крипто от край време, но изследването придава академичното правоподобност на изказванията.

В статията Грифин и Шамс пишат: "Чрез картографиране на блокчейна на Биткойн и Tether можем да установим, че субектите, свързани с Bitfinex, използват Tether за закупуване на Биткойн при понижаване на цените. Подобна подкрепа на цените е успешна, след като цените на Биткойн се покачват след периодите на интервенция."С други думи: за да се противодейства на спада на цените, изглежда, че някой в Bitfinex използва Tether, за да купува Биткойн.


Можем да си спомним, че през декември Commodity Futures Trading Comission призова Bitfinex и Tether, които имат припокриващи се мениджърски екипи. И през януари Tether се раздели с одитора си, Friedman LLP.

Учените продължават:
Тези ефекти са налице само след отрицателнa възвръщаемост и периоди след отпечатването на Tether. Всъщност дори и по-малко от 1% от крайния обмен на Tether за Биткойн има значителни агрегирани ценови ефекти. Покупката на Биткойн с Tether също се появява по-агресивно точно под характерните кръгли прагове, където ценовата подкрепа може да бъде най-ефективна.

Отново на ясен език: в периоди, непосредствено след падането на цените на Биткойн, а Tether имат още няколко USDT токена, тогава е ясно, че някой изкуствено натиска цената на Биткойн. Също така изглежда, че активността е по-концентрирана на определени нива (например близо 7,100 долара, а не 7,084 долара). Това вероятно е така, защото тези ценови равнища може да са психологически важни. По същество, ако котировките паднат под определен праг, участниците на пазара биха могли да се страхуват и това би могло да доведе до паническа продажба.


"Прокситата за търсенето на Tether получават малка подкрепа в данните", добавят Грифин и Шамс, "но резултатите ни са в съответствие с хипотезата за манипулиране".


С други думи, изглежда, че купувачите на крипто не се интересуват наистина от Tether , а изследователите са доста уверени, че производството на на USDT има много общо с цените на Биткойн, които остават високи.

Като цяло нашите констатации осигуряват значителна подкрепа на мнението, че манипулирането на цените може да се окаже в основата на значителни изкривяващи ефекти в криптовалутите. Тези констатации предполагат, че наблюдението и мониторингът на външния капиталов пазар може да са необходими, за да се получи истински свободен пазар.

Статия публикувана миналата година от професор Нийл Гандал, докторанта Дж.Т. Хамик, асистентката Тайлър Мур и студентката во магистърска програма Тали Оберман изследват подозрителната търговска дейност по MtGox между февруари и ноември 2013 г.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

PayPal официално потвърдиха придобиването на Curv

Финансовите условия на сделката не са оповестени.Множество медии съобщиха, че преговорите за придобиване все още са в ранен етап миналата седмица, но PayPal вече го направи официално.PayPal се ангажир...
МАР. 8, 2021 16:51 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ето какво е мнението на основателят на Лайткойн за нашумялите NFT

NFT Библията на пазара OpenSea гласи, че NTF са "уникални, дигитални елементи с управлявана от блокчейн собственост“ и твърди, че "примери включват колекционерски предмети, предмети в игри, дигитално ...
МАР. 8, 2021 21:19 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

UFC обявиха партньорство с онлайн крипто казино

Партньорството, обявено на 7-ми март, ще направи Stake "първият официален партньор за залагания" на UFC в Азия и Латинска Америка. Сделката обаче ще изключи ключовия пазар на UFC в Бразилия.Двете фирм...
МАР. 8, 2021 21:46 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Наддаването за първата публикация в Twitter достигна $2,5 милиона

В петък главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси обърна внимание на токенизирана версия на първия си туит на платформата за незаменяеми токени (NFT) Valuables. Въпреки че туитът от 2006 г....
МАР. 7, 2021 18:39 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света