НАЧАЛО Други

Проучване свърза Tether с манипулацията на цената на Биткойн

ЮНИ. 15, 2018 14:37 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Проучване свърза Tether с манипулацията на цената на Биткойн

В понеделник изследователи от Тексаския университет в Остин публикуваха изследване, в което се посочва, че Tether е бил използван за прекомерно влияние върху покачването на Биткойн през 2017 г.


Техният доклад изглежда потвърждава това, което мнозина вярват в продължение на месеци, ако не и години, че пазарите на криптовалути са податливи на манипулация.

Когато цената на Биткойн спадне, търговците и журналистите се карат да обяснят внезапния спад. През последните 24 часа Биткойн е паднал с почти седем процента, според CoinMarketCap.

Издадено на 13-ти юни 2018 г., изследването на проф. Джон Грифин и докторанта Амин Шамс предполагат, че Tether (USDT), цифрова валута, за която се предполага, че е подкрепена от резерви в щатски долари, е била използвана за поддържане на цените на борсата за криптовалути Bitfinex. Това е всеизвестно в рамките на общността на крипто от край време, но изследването придава академичното правоподобност на изказванията.

В статията Грифин и Шамс пишат: "Чрез картографиране на блокчейна на Биткойн и Tether можем да установим, че субектите, свързани с Bitfinex, използват Tether за закупуване на Биткойн при понижаване на цените. Подобна подкрепа на цените е успешна, след като цените на Биткойн се покачват след периодите на интервенция."С други думи: за да се противодейства на спада на цените, изглежда, че някой в Bitfinex използва Tether, за да купува Биткойн.


Можем да си спомним, че през декември Commodity Futures Trading Comission призова Bitfinex и Tether, които имат припокриващи се мениджърски екипи. И през януари Tether се раздели с одитора си, Friedman LLP.

Учените продължават:
Тези ефекти са налице само след отрицателнa възвръщаемост и периоди след отпечатването на Tether. Всъщност дори и по-малко от 1% от крайния обмен на Tether за Биткойн има значителни агрегирани ценови ефекти. Покупката на Биткойн с Tether също се появява по-агресивно точно под характерните кръгли прагове, където ценовата подкрепа може да бъде най-ефективна.

Отново на ясен език: в периоди, непосредствено след падането на цените на Биткойн, а Tether имат още няколко USDT токена, тогава е ясно, че някой изкуствено натиска цената на Биткойн. Също така изглежда, че активността е по-концентрирана на определени нива (например близо 7,100 долара, а не 7,084 долара). Това вероятно е така, защото тези ценови равнища може да са психологически важни. По същество, ако котировките паднат под определен праг, участниците на пазара биха могли да се страхуват и това би могло да доведе до паническа продажба.


"Прокситата за търсенето на Tether получават малка подкрепа в данните", добавят Грифин и Шамс, "но резултатите ни са в съответствие с хипотезата за манипулиране".


С други думи, изглежда, че купувачите на крипто не се интересуват наистина от Tether , а изследователите са доста уверени, че производството на на USDT има много общо с цените на Биткойн, които остават високи.

Като цяло нашите констатации осигуряват значителна подкрепа на мнението, че манипулирането на цените може да се окаже в основата на значителни изкривяващи ефекти в криптовалутите. Тези констатации предполагат, че наблюдението и мониторингът на външния капиталов пазар може да са необходими, за да се получи истински свободен пазар.

Статия публикувана миналата година от професор Нийл Гандал, докторанта Дж.Т. Хамик, асистентката Тайлър Мур и студентката во магистърска програма Тали Оберман изследват подозрителната търговска дейност по MtGox между февруари и ноември 2013 г.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Банка финансира NFT проект с близо $700 милиона

Sorare успяха да изградят платформа за фентъзи футбол, базирана на NFT, в която всяка дигитална карта е регистрирана като уникален токен в блокчейна на Етериум. Играчите могат да купуват и продават ка...
СЕП. 23, 2021 17:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

SushiSwap отричат да има заплаха за потребителските средства

Според доклади на различни медии, хакерът е заявил, че е идентифицирал уязвимост, която касае потребителски средства на стойност над $1 милиард, заявявайки, че информацията е станала публично достъпна...
СЕП. 23, 2021 14:40 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Федералният резерв скоро ще сподели значително проучване

Федералният резерв на САЩ ще публикува своя доклад за CBDC (дигитални валути на централни банки), според председателя на Фед, Джером Пауъл, който проведе пресконференция на 22-ри семптември.Пауъл иска...
СЕП. 23, 2021 13:52 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

NFT стартъпът Dapper Labs набира $250 милиона

Coatue Ventures водеше кръга с участието на съществуващите инвеститори a16z, GV (по-рано Google Ventures) и Version One Ventures. Нови инвеститори, включително BOND, фирма за рисков капитал, и GIC, си...
СЕП. 23, 2021 10:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света