НАЧАЛО Крипто Крими

Проучване сочи към невероятни манипулации зад ICO-то на EOS

септември 3, 2021 11:20 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Проучване сочи към невероятни манипулации зад ICO-то на EOS

Ново проучване твърди, че EOS и ETH са били използвани за “wash trading” на борси за манипулиране на цените по време на многомилиардното ICO на EOS.

Ново проучване разгледа най-голямата продажба на токени в крипто индустрията, като твърди, че е имало манипулации по време на първичното предлагане на монети (ICO) на EOS преди четири години.

Изследователи от Тексаския университет изразиха нови опасения относно рекордните $4.362 млрд. в набрани средства от ICO-то на Block.one за блокчейна EOS през 2017 и 2018 г.

Проектът беше подкрепен от индустриални гиганти, включително съоснователя на PayPal Питър Тийл, заедно с мениджърите на хедж фондове Алън Хауърд и Луис Бейкън.

Изследването не обвинява самия Block.one в някакви нарушения и компанията цитира доклад, в който се посочва, че няма доказателства, че е замесена.

На 31-ви август професор Джон Грифин от Integra FEC публикува своите констатации в документ, озаглавен “Повторно ли се рециклираха ETH и EOS по време на първоначалното предлагане на монети на EOS?” -твърдейки, че уош търговията е изиграла ключова роля при подема на цената на EOS.

Според вестника и очертано в разследване на Bloomberg, за EOS се твърди, че е бил обект на изкуствено надуване на търговията на крипто борсите Binance и Bitfinex в опит да се бутат цените нагоре.

Wash trading” описва процеса, при който предприятието действа едновременно като купувач и продавач на един и същ актив, за да подсили изкуствено обема или да манипулира цените.

Грифин пише, че изкуственото търсене от заподозрени сметки създава илюзията за търсене на токена и тласка цените нагоре:

Първо, това директно манипулира предлаганата цена на EOS нагоре чрез допълнително купуване и завишава пазарната стойност на криптовалутата. Второ, това създава фалшиво впечатление за стойността на токена, примамвайки другите да искат да закупят токена на ICO-то.

Изследването твърди, че са идентифицирани 21 акаунта, които са рециклирали токени на EOS по време на ICO-то. Заподозрените средства възлизат на 1.2 милиона ETH на стойност около $815 милиона по онова време. Етериум беше единствената криптовалута, използвана за закупуване на EOS по време на предлагането.

“2.895 милиона Етер ($1.721 милиарда), или 39% от Етерът, събран в [кампанията], също се проследява до портфейла за [ICO] на Bitfinex.”

Грифин не идентифицира собствениците на сметките и не обвини Block.one в уош търговия, но отбеляза:

Тези подозрителни сметки представляват почти една четвърт от покупките на EOS до края на масовата продажба.

Професор по право в юридическия факултет Корнел, Робърт К. Хокет, каза, че е работил повече от един месец върху историята заедно с медията Bloomberg – която публикува резултатите си на 2-ри септември.

Според Bloomberg, Block.one е отговорил на вестника, като се е позовал на документ от юли, създаден от адвокатската кантора Clifford Chance LLP, който твърди, че “няма доказателства, че Block.one е закупил токени на първичния пазар”.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Бащата на сътрудничката на Ружа Игнатова твърди, че дъщеря му е натопена

Ирина Дилкинска беше екстрадирана от България към САЩ на 20 март, тъй като на следващия ден трябваше да се яви пред американския съдия Сара Нетбърн.

март 23, 2023 18:00 1 мин. четене

Българка е екстрадирана и изправена пред 40 години затвор заради OneCoin

OneCoin проекта е основан през 2014 г. от Ружа Игнатова и Карл Себастиан Грийнууд, като последният е изправен пред до 60 години затвор, след като през декември се призна за виновен по множество обвинения.

март 22, 2023 12:01 2 мин. четене

Инвестиционната измама на Harvest Keeper AI: Инвеститорите губят над $1 милион

Екипът, който стои зад Harvest Keeper dApp, е обвинен в измама, като се твърди, че е откраднал около $1 милион от потребителите.

март 21, 2023 7:00 2 мин. четене

Подозрения за участие на Северна Корея в хакерската атака срещу Euler Finance

Крипто общността следи отблизо най-големия хак при децентрализираните финанси (DeFi) за 2023 г., заради който Euler Finance загуби $197 милиона.

март 19, 2023 21:00 2 мин. четене