НАЧАЛО Прессъобщения

Проучване: 88% от крипто потребителите в България са оптимистично настроени и очакват увеличение на цените

09.02.2024 15:39 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Проучване: 88% от крипто потребителите в България са оптимистично настроени и очакват увеличение на цените

Ръст в доверието и оптимизъм за бъдещето на крипто пазара е водещата тенденция при крипто инвеститорите у нас към началото на годината.

Все повече потребители придобиват дигитални активи като мярка за защита от инфлацията. Това сочат данни от проучване на Binance, водещата глобална блокчейн екосистема и най-голямата борса за дигитални активи в света, за нагласите на българските потребители на платформата. В рамките на него участие взеха над 1,900 респонденти, а целта на компанията бе да разбере по-добре мотивите на потребителите си за използване на дигитални активи.

Потребителите на Binance у нас демонстрират оптимизъм за бъдещето на крипто пазара, като 88% от анкетираните отбелязват сигурност в посоката на развитие на пазара с дигитални активи. Що се отнася до нивото на доверие в дългосрочната стабилност на криптовалутите, в сравнение с традиционните, 65% от потребителите чувстват по-голяма сигурност при крипто и насочват инвестициите си именно там. Мнозинството от участниците изразяват увереност в посоката на развитие на Биткойн, като 77% от тях сочат BTC халвинга като катализатор за потенциално увеличение стойността на актива. 

Над 30% от тях отбелязват себе си като HODLers и планират дългосрочна търговия с криптовалути, а за 24% от тях притежанието на такъв актив е ефективна мярка за защита от инфлацията. От Binance отчитат ръст и при използването на крипто за извършване на онлайн или физически покупки, като днес над 7% от потребителите се разплащат с цифрови активи. 

,,Изминалата годината беше трудна за крипто индустрията. Пазарът редуваше въздходи и падения, но от началото на тази година определено виждаме много повече оптимизъм. Българите все повече разбират фундамента на дигиталните активи и техните конкурентни предимства и започват да се октрехват и към активи отвъд Биткойн.“, коментира Веселин Георгиев, регионален мениджър на Binance за България. 

Мнозинството от анкетираните е в крипто пространството между 1 и 5 години (63%), а 16% от тях търгуват с дигитални активи над 5 години. Новите потребители съставляват над 10%, което отразява значителен приток на нови участници. Основната валута, в която инвестират, е Биткойн (20%), но са оптимистично настроени и към други крипто асети – 18% от потребителите притежават други L1 алткойни, а 14.7% влагат основно в Етериум. Алткойните от втори слой са интерес за близо 11% от анкетираните, а за 15.7% – други алткойни. 

Интересът към криптовалути за мнозина е провокиран от потенциала за висока възвръщаемост на вложенията (22.5%), а за 18% това е финансовата независимост и децентрализацията. На трето място потребителите отбелязват бързината и рентабилността на транзакциите, следвани от прозрачността и сигурността.

Други основни изводи от проведеното проучване:

  • Значителна част от българската общност са активни търговци – 67%. При разбивката на тази група 26.5% от респондентите се занимават с месечна търговия, 25.5% извършват седмични сделки, а 15% са ежедневни търговци.
  • 30% от анкетираните планират да държат своите Биткойн токени между 5-10 години, а едва 5.4% – до халвинга. 8% от тях не биха продали своя BTC.
  • Увеличаване стойността на Биткойн след халвинга се предвижда от 77% от потребителите, а за 14% от тях резултатът би бил само номинални движения.
  • Почти половината потребители (45%) са разпределили <10% от общите си средства в криптовалути, а 15.2% – >50%. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Прессъобщения Новини

Тези три криптовалути издават повече бичи сигнали от всякога и може да са готови да избухнат през март 2024 г.

Пазарите на криптовалути са известни със своята волатилност, като цените често се променят драстично за кратки периоди. На фона на тази волатилност обаче някои криптовалути се открояват като особено обещаващи.

05.03.2024 12:58 5 мин. четене

Поглед към утрешния ден: Kelexo (KLXO), Manta Network (MANTA) и Ethereum Classic (ETC) направиха големи крачки през първото тримесечие

На динамичния пазар на криптовалути през първото тримесечие се наблюдаваха забележителни успехи на ключови играчи като Kelexo (KLXO), Manta Network (MANTA) и Ethereum Classic (ETC).

05.03.2024 12:55 3 мин. четене

Книгата, която разкрива тайните на крипто пазара

Финансовата ситуация в световен мащаб крещи за нестабилност и несигурност, като непрекъснато се влияе от редица геополитически фактори.

05.03.2024 12:49 3 мин. четене

Предпродажбата на Algotech (ALGT) раздвижва DeFi сектора: Avalanche (AVAX) с добри резултати, Polygon (MATIC) zkEVM се подготвя за ъпгрейда на Ethereum, Dencun

Avalanche (AVAX) се изстрелва, Polygon (MATIC) се подготвя за ъпгрейд, предварителната продажба на Algotech (ALGT) с прогнозиран скок от 275%!

05.03.2024 11:14 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.