НАЧАЛО Други

"Proof of Stake" може да поведе крипто банкирането

ЯНУ. 23, 2019 04:13 5 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 "Proof of Stake" може да поведе крипто банкирането

Със закъснението на Constantinople хард форка миналата седмица, напомнящо, че етериум е изправен пред предизвикателства в дългосрочната си "пътна карта", е лесно да се пропусне фактът, че на други места в криптосферата, POS вече става модерeн.


Малко дискутиран факт е, че POS ще задейства нови бизнес и финансови модели за криптовалутите, което от своя страна ще доведе до нови регулаторни предизвикателства пред сигурността.

Разгледан през призмата на традиционното финансиране, консенсусният модел, при който собствениците на криптовалута печелят блок награди, когато залагат или депозират техните холдинги за "гласуване" на леджъра, започва да изглежда като функция за печелене на лихви.

И когато трети страни, като тези, които започват да предоставят „услуга“, правят това от името на притежателите на токени, които им се доверяват да предоставят функции за попечителство и обмен, то започва да изглежда като банково дело.Свързано изображение

Тази оценка ще алармира крипто традиционалистите. И това е една от причините, поради която някои предупреждават срещу тези опити за подобряване на модела на POW, на който се основава биткойн, с твърденията, че POS ще намали сигурността и ще стимулира централизацията.

Но въпреки че Lightning Network и други “Layer 2” решения могат да помогнат на Биткойн и други POW токени да разрешат проблеми със скалируемостта и разходите, алгоритъмът за консенсус е изправен пред реални предизвикателства, както по отношение на изчислителната ефективност, така и в общественото възприятие като екологична заплаха. Ето защо е трудно да си представим, че няма да има продължителна и нарастваща подкрепа за веригите, използващи двата метода.

Вече, от 19-те водещи блокчейн проекта, прегледани в Crypto-Economics Explorer, три от тях - Cardano , Dash и Qtum - използват POS, а другите три - EOS, Lisk и Tron - използват DPOS.


Четири от тези шест са сред първите 15 криптовалути, изброени на CoinMarketCap, като общо имат приблизителна стойност на токените от $6 милиарда.


Ако добавим Етериум към тази група, заедно с Tezos , друг изтъкнат блокчейн проект, използващ вариация на POS, общата пазарна капитализация на тези водещи POS вериги ще достигне $18.8 милиарда.Това все още е по-малко от една трета от $64-те милиарда.

Въпреки това, тази вселена от бъдещи и настоящи POS вериги не може да бъде пренебрегната. Трябва да се замислим какво означава POS за еволюцията на крипто-базираната финансова система.


Бизнес, който чака да се случи


В Twitter има интересен пост от израелския блокчейн предприемач, Мая Зехави. В него, тя оценява аспектите на нов доклад от Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) относно регулирането на крипто активи.

Зехави изтъкна, че макар и ESMA да препоръчват на крипто борсите да използват системи на сегрегирани сметки, в бъдеще ще има нужда и от "обмените изрично да информират клиентите дали средствата им се използват за стейкинг цели (когато държите криптото си в портфейл за известен период от време с цел трупане на печалба)" и "да се получи конкретно съгласие".Резултат с изображение за proof of stake

Всъщоност колко привлекателна е стейкинг като услуга за всички борси, които управляват търговията на хора с POS токени. Няма ясни признаци, че някой всъщност прави това с крипто монети, които се съхраняват в тях - и ако това се случва без съгласието на потребителите, то трябва да спре. Но идеята да помагат на клиентите си да печелят приходи на иначе пасивните си токени и да начисляват такса за това, със сигурност е изгодно и за двете страни.


Биткойн утопия, в която "всеки си е собствена банка", с пълен контрол над своите частни ключове, може да е желана от гледна точка на децентрализацията и сигурността.


Милиони показват, че са щастливи да имат застраховано трето лице, което да управлява активите им вместо тях. Успехът на Coinbase и други подобни борси и доставчици на портфейли говори за това.


Има я и перспективата да се позволи на обмен или целенасочен попечител да управлява стейкинг награди от името на клиентите


Има еквивалент с фиатна валута: повечето от световните спестявания в долари, евро, йени и всички други традиционни валути се намират или в банкови сметки, или се наливат във фондове, чиито портфейли се управляват от трети страни. Хората смятат, че е удобно и по-ефективно да обединят паричната си сила с други и някой външен човек да инвестира вместо тях.


Завръщане в бъдещето


Дали не пресъздаваме стария банков свят с всичките рискове, свързани с подобна системата? Може би да.


Както отбелязва Виктор Бунин от Token Foundry, ако можем да предвидим стейкинг като услуга да стане толкова популярен, че почти всички токени постоянно пребивават с най-доверените от тези попечители, постоянно печелят награди, тогава можем да си представим и тези организации, които издават търгуеми, носещи лихви, депозитарни разписки въз основа на притежаваните от тях монети.

Като се има предвид вероятността, че монетите на всички потребители ще бъдат изтеглени от тази институция едновременно, тези приходи ще се търгуват по номинал, което може да означава, че те се третират като единица обмяна, еквивалентна на стойността на депозираните монети, по същество за създаването на парични средства извън веригата.

Всеки, който е изучавал историята на банковото дело, по-специално на банковите потоци, на системния риск и на всички паники, които са довели до многократни кризи в нашата финансова система и цели защитата на потребителите ще знаят, че този сценарий неизбежно ще приветства друг слой на регулиране. И по редица причини, включително за запазване на ниската граница на цената на влизане за пробиващите стартъп компании, това може да бъде проблематично.


Сега е моментът да се опитаме да изпреварим това.


Както и при много други идеи, които се опитват да се борят с контрола върху рисковете за сигурността от регулаторните органи и да ги поставят в ръцете на потребителите чрез управление, вдъхновено от блокчейн, пътят напред може да се крие в новаторите, които разработват децентрализирани решения.

За разлика от работата по децентрализираните борси и атомичните суапове, които защитават потребителите от рисковете на контрагентите от централизираните борси, разработчиците също могат да разгледат децентрализираните системи за обединяване на активи, използвани в стейкинг услугите.Резултат с изображение за proof of stake

Един от начините да се мисли за това е илюстрирано с предложение за създаване на пулове от производители на блокове, управлявани от техните собствени децентрализирани приложения, така че по-малките играчи да могат да участват в доходната система за възнаграждение на EOS за делегираните производители на блокове.

Друг начин за добавяне на защита към системата може да бъде някакво прилагане на споразумения за задържане на допълнителни ключове в споразумения за предоставяне на услуги, така че клиентите да запазят максимален контрол, докато доставчиците на услуги все още са оправомощени да изпълняват гласове за стейкинг.


Инвеститорът Ариана Симпсън отбелязва естествена траектория, чрез която новите конкуренти ще навлязат на пазара и ще ограничат разпространението, което ще направи това по-привлекателно за по-масовия пазар.


Сега е моментът да разбера какво означава това за крипто-финансовата система.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Ето кое е най-важното за листинг на Binance, според Чанпен Джао

Най-важният критерий за листинг на криптовалута на Binance е броят на потребителите, каза главният изпълнителен директор Чангпен Джао в интервю пред Forbes на 29-ти ноември.CZ коментира, че има много ...
НОЕ. 30, 2021 20:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Кои са най-продаваните NFT-та?

Другите два продадени NFT са парцел в Decentraland и дигитално произведение на изкуството, създадено от XCOPYART, наречено "A Coin for the Ferryman" за 1,330 ETH ($6 милиона, което се превърна в най-г...
НОЕ. 30, 2021 19:25 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ето за колко се продаде най-скъпото NFT в The Sandbox

"Metaflower Super Mega Yacht" NFT беше продаден за рекордна цена от 149 ETH (около $650,000 USD). Дигиталният актив е част от "The Fantasy Collection", която предлага набор от луксозни NFT. Колек...
НОЕ. 30, 2021 09:46 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Децентрализираните борси отчитат $100 милиарда месечен обем за ноември

Според таблото за данни на The Block, общата сума за ноември е приблизително $99.5 милиарда към 28-ми ноември. Месечните обеми се покачват, откакто достигнаха дъното за годината от $56.35 милиарда дол...
НОЕ. 29, 2021 20:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света