НАЧАЛО Други

Производството на петрол на ОПЕК се увеличава въпреки съкращенията

04.06.2024 22:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Производството на петрол на ОПЕК се увеличава въпреки съкращенията

Проучване на Reuters, публикувано във вторник, показа, че добивът на петрол в ОПЕК е нараснал през май.

Това увеличение се дължи на по-големия износ от Нигерия и Ирак, който балансира продължаващото намаляване на производството, въведено от някои членове като част от по-широко споразумение с алианса ОПЕК+.

Според проучването, в което са събрани данни от корабна информация и индустриални източници, ОПЕК е произвела 26.63 милиона барела дневно през май, което представлява увеличение със 145,000 барела дневно спрямо април. Това увеличение се случи, въпреки че Ирак, вторият по големина производител в ОПЕК, заедно с Казахстан (член на ОПЕК+), обещаха да компенсират предишното свръхпроизводство, като направят допълнителни съкращения през 2024 г.

По-рано през януари няколко членове на ОПЕК+, включително Русия и други съюзници, въведоха нови съкращения на производството в отговор на икономическите предизвикателства и рязкото увеличаване на доставките извън групата. Тези съкращения наскоро бяха удължени за третото тримесечие, след като първоначално бяха въведени до юни.

Проучването сочи, че Ирак и Нигерия са увеличили производството си с по 50,000 барела дневно, докато в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства увеличението е било по-малко. Алжир е единственият член на ЕС, който е отбелязал спад поради поддръжка на петролните полета.

Общият добив на ОПЕК надхвърли заложената цел за деветте членове, обвързани със споразуменията за ограничаване на производството, с около 250,000 барела дневно, като основен принос за този излишък имаше Ирак.

Сред членовете на ОПЕК, които не са задължени да намалят производството, Иран и Венецуела отбелязаха леко увеличение на добива. Производството на Иран се доближава до петгодишния връх, достигнат през ноември 2023 г., което го прави едно от най-значителните увеличения на производството на ОПЕК през 2023 г., въпреки продължаващите санкции на САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Уорън Бъфет е изпуснал $4.5 милиарда в печалби от Apple

Уорън Бъфет постигна забележителен рекорд за натрупване на богатства както по време на бичи, така и по време на мечи пазари и беше коронован за „Оракулът от Омаха“.

13.06.2024 13:30 2 мин. четене

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Топ американска банка разкрива интегрирането на AI за големите си инвеститори

Акцентът на плана на банката бе даден от Ребека Хил, ръководител на отдела за управление на богатството в Morgan Stanley в Австралия.

13.06.2024 11:00 2 мин. четене

БРИКС: Съюзът с исторически ход, който ефективно зарязва долара

Алиансът БРИКС обяви споразумение с няколко държави извън съюза за уреждане на търговските сделки в техните национални валути, заобикаляйки използването на долара.

13.06.2024 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.