НАЧАЛО Други

Прогноза: Рецесията ще погълне пазарите през 2024 година

08.12.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза: Рецесията ще погълне пазарите през 2024 година

Инвестиционните банки и мениджърите на активи имат различни виждания за перспективите на фондовия пазар и валутата за 2024 г., като подчертават несигурността относно потенциалния икономически спад в САЩ, който може да повлияе на глобалния сценарий.

Преди година прогнозите до голяма степен предвиждаха рецесия в САЩ и бързо намаляване на лихвените проценти, което така и не се осъществи. Понастоящем сред анализаторите липсва значителен консенсус, особено след като през третото тримесечие на тази година американската икономика се разшири с 5.2%.

Това разделение доведе до широк спектър от прогнози относно пътя на лихвените проценти в САЩ и представянето на активите, повлияни от действията на Федералния резерв.

Пазарните участници очакват волатилно начало на новата година след неотдавнашното рали, основано на краткосрочното съгласие за намаляваща инфлация и лихвени проценти. Разказът остава неясен, с потенциална значителна волатилност, ако прогнозите за лихвените проценти претърпят забележими промени.

Анкетираните икономисти предвиждат среден растеж на БВП на САЩ от 1.2% за 2024 г. Съществува обаче разделение на мненията по въпроса дали през 2024 г. може да се наблюдава икономическо свиване, което да предизвика намаляване на лихвените проценти и отслабване на долара.

Amundi очаква рецесия в САЩ през първата половина на 2024 г., докато Morgan Stanley не предвижда рецесия и прогнозира, че Фед може да запази високите лихвени проценти.

Прогнозите по отношение на различните валути се различават, като очакванията са за добро представяне на японската йена поради отдалечаването на Японската централна банка от ултралеките парични политики. Обратно, други очакват повишение на доларовия индекс и спад на еврото.

В сферата на акциите в САЩ прогнозите са разделени между тези, които поддържат вярата в миналогодишния консенсус за рецесия, и скептичните по отношение на нейното отлагане.

LGIM, управляваща активи на стойност около $1.5 трилиона, заема предпазлива позиция по отношение на акциите, очаквайки спад в САЩ.

Въпреки съгласието относно отслабващия глобален инфлационен скок, има разногласия по въпроса дали това ще доведе до значително намаляване на лихвените проценти, което ще се отрази обратно на цените на облигациите при спад на доходността.

PIMCO дава 50% вероятност за рецесия в САЩ през 2024 г. и препоръчва държавния дълг пред акциите. Стратезите на HSBC по въпросите на фиксираната доходност се стремят към 3% доходност на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ в края на 2024 г., което е значително по-ниско от сегашните 4.3%.

Въпреки това някои експерти смятат, че пазарите вече са включили в цената си значителни намаления на лихвените проценти и очакват доходността да се повиши незначително спрямо сегашните нива.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.