НАЧАЛО Други

Президентът на строителният гигант Evergrande под полицейско наблюдение – какво ще стане с компанията?

септември 28, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Президентът на строителният гигант Evergrande под полицейско наблюдение – какво ще стане с компанията?

Присъствайки на честванията на стогодишнината на Китайската комунистическа партия на 1 юли 2021 г., Хуей Ка Ян, основател на China Evergrande Group, излъчваше увереност въпреки нарастващите финансови предизвикателства.

Облечен в тъмносин костюм и риза с отворено деколте, той изглеждаше сдържан, докато се обръщаше към тълпата от платформата, наблюдаваща празненствата на площад Тянанмън. Мнозина възприеха тази покана като официална подкрепа за милиардера магнат.

Месец преди това Хуей, председател на Evergrande (3333.HK), проведе рядка среща с над 1,000 доставчици, отново заобиколен от бизнес светила, на която обсъди плановете си за намаляване на дълга. Две години напред, Хуей, който основава Evergrande през 1996 г. в Гуанджоу, сега се намира под полицейско наблюдение, както съобщи Bloomberg News. Едновременно с това империята му за недвижими имоти е изправена пред нарастващ риск от разпадане.

Източници, близки до Evergrande, разкриват, че през последните дни Хуи е преустановил комуникацията си с персонала. Друг вътрешен човек от бранша отбеляза пълната му недостъпност. И двамата поискаха анонимност поради липсата на разрешение да говорят пред медиите.

Исканията за коментар от Evergrande, полицейското управление на Гуандун и Министерството на обществената сигурност не дадоха отговор. Непогасените задължения на Evergrande надхвърлят $300 милиарда, което се равнява приблизително на БВП на Финландия, което го превръща в най-задлъжнелия предприемач в областта на недвижимите имоти в света.

Неволите на компанията ескалираха драстично тази седмица, когато тя обяви невъзможността си да емитира нов дълг поради проверка на основното ѝ подразделение в Китай, което допълнително усложни усилията ѝ за преструктуриране.

Според Reuters значителна офшорна група кредитори на Evergrande планира да подкрепи молба за ликвидация на предприемача, ако до края на октомври не бъде представен преработен план за преструктуриране на дълга. От скромно начало в централната провинция Хенан, където е отгледан от баба си, 64-годишният Хуи, бивш стоманолеяр, натрупа богатството си чрез достъпни жилища.

Под негово ръководство Evergrande се разшири агресивно, като осигурява заеми за финансиране на мащабни придобивания на земя и продава имоти с малък марж за бърз оборот. До 2020 г. Evergrande постига годишен оборот от 700 милиарда юана ($95.8 милиарда). През 2017 г. Forbes класира Хуей като най-богатия човек в Азия с нетно състояние от $45.3 милиарда. Понастоящем нетното му състояние се оценява на $3.2 милиарда..

Известен със своя затворен характер и неуморна работна етика, Хуей понякога налагал стила си на работа на другите, твърдят трима служители, разговаряли с Reuters. Въпреки опасенията на инвеститори и журналисти през последното десетилетие относно проектите на Evergrande с висок ливъридж, Хуей твърди, че значителният оборот и стойността на активите на компанията са достатъчни, за да покрият дълговете ѝ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.