НАЧАЛО Финтех

Появата на дигитална йена може да 'оживи' пазара

НОЕ. 25, 2020 10:07 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Появата на дигитална йена може да 'оживи' пазара

По-рано тази есен, Японската централна банка обяви плановете си да започне да тества дигитална валута на централната банка, базирана на доказателство за концепция, през 2021 г.

 

Оттогава се появиха допълнителни подробности за подхода на институцията към развитието и сътрудничеството, с индикации, че частният сектор е готов да играе основна роля, поне във фазата на тестване.


По-рано днес Reuters съобщи, че главният изпълнителен директор на японския гигант за финансови услуги Monex Inc. приветства по-активната позиция на централната банка към дигиталните валути на централните банки или CBDC.


Главният изпълнителен директор Оки Мацумото заяви, че всеки ход за въвеждане на CBDC би бил положителен за дигитализацията на японската икономика, което ще я направи по-ефективна. Освен това Мацумото видя предимство и за небанковия сектор на дигиталните валути.


"CBDC ще подобрят значително оперативната съвместимост на криптовалутите. Това би направило пазара на криптовалути по-оживен."


За Мацумото фактът, че много по-малки борсови крипто брокери нямат банкови сметки, представлява ограничение и пречка за търговците, които искат да конвертират своите крипто активи във фиатни пари. Той твърди, че с дигитална валута на централната банка в Япония има потенциал за по-галдка конверсия между крипто и законните платежни средства в рамките на дигитална платформа.


Monex Inc. по-специално купи японската крипто борса Coincheck още през пролетта на 2018 г., малко след като платформата беше хакната. Над 500 милиона долара в открадната криптовалута се отчетоха като загубени.


Monex остава активен в пространството на дигиталните активи, миналата година кандидатства за присъединяване към Libra Association, управленския консорциум за планираната глобална стабилна валута на Facebook.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Само 40 държави имат право да издават дигитални валути
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

DeFi секторът бележи ръст от 827% за близо 6 месеца

Децентрализираното финансиране (DeFi) е бързо развиващ се сектор на крипто пазара и представлява около 2% от общата пазарна капитализация от $1,04 трилиона. DeFiPulse предоставя данни за различни типо...
ЯНУ. 20, 2021 10:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Само 40 държави имат право да издават дигитални валути

В скорошна блог публикация МВФ съобщава, че според различни проучвания все по-голям брой централни банки проучват възможността да имат дигитална валута на централната банка (CBDC). Повечето държави-чл...
ЯНУ. 17, 2021 18:36 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Goldman Sachs 'скоро' ще навлезнат в пространството на криптовалутите

На въпрос за таймингът, източникът на Goldman каза, че плановете за попечителство на банката ще станат "явни скоро".Искането на информация за попечителство на дигитални активи от страна на Goldman Sac...
ЯНУ. 17, 2021 23:02 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Сделката на VISA за Plaid отпада

Предложената сделка беше обявена преди година, но през ноември DOJ заведе дело за блокиране на придобиването с антитръст основание.В изявление, обявяващо прекратяването на сливането във вторник, главн...
ЯНУ. 16, 2021 14:49 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света