НАЧАЛО Крипто Крими

Потребител на Apple загуби $650,000 през MetaMask

април 20, 2022 18:20 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Потребител на Apple загуби $650,000 през MetaMask

Тъй като пазарът на криптовалути и незаменими токени (NFT) се разраства, той става все по-привлекателна цел за хакери, които измислят нови и по-ефективни начини да се доберат до чужди активи, използвайки големи уязвимости в платформите.

В един от най-скорошните хакерски инциденти, експлоататорът е успя да открадне цялата колекция от криптовалути и NFT на човек на стойност над $650,000 от техния крипто портфейл MetaMask, както съобщи CNET на 18-ти април.

Няколко дни преди това жертвата, Доменик Явоконе, се наочи към Twitter, за да предаде какво точно се е случило:

Според Явоконе откраднатите активи включват Етериум (ETH) на стойност $160,000, Mutant Ape Yacht Club NFT на стойност около $80,000, както и $100,000 в ApeCoin (APE) и $250,000 в Tether (USDT).

Очевидно хакерите са използвали сложна техника за фишинг, за да получат достъп до iCloud акаунта на жертвата. Това обаче не обяснява как са получили достъп до MetaMask портфейла му, който изисква фраза от 12 думи, за да бъде достъпен. Явоконе не е записал тази начална фраза в нито един документ, съхраняван в iCloud.

Използване на архивиране на iCloud, за да се компроментира портфейла

За да предостави обяснение, експерт по сигурността с прякор Serpent каза, че iCloud автоматично съхранява файла със сийд фразата на портфейла на лицето, ако приложението MetaMask се използва на iPhone. С други думи, получаването на достъп до нечий iCloud акаунт автоматично ще предостави достъп до неговия файл със сийд фраза в такъв случай.

Според Serpent това ще се случи на много други потребители, като посъветва:

„Винаги използвайте студен портфейл, за да съхранявате вашите [активи]. Никога не давайте кодове за потвърждение на никого. Защитете информацията си, не давайте телефонния си номер или личния си имейл. Информацията за обаждащия се лесно се подправя. Компании като Apple никога няма да ви се обадят.“

Струва си да се отбележи, че студеният портфейл, наричан още хардуерен портфейл, е физическо устройство, наподобяващо USB устройство, което съхранява частните ключове и криптовалутите на дадено лице напълно офлайн, далеч от всякакви атаки, използващи онлайн софтуер.

MetaMask подробно описва как да деактивирате архивирането на iCloud

Междувременно MetaMask публикува в своя акаунт в Twitter инструкциите как да деактивирате това архивиране:

Смятан за горещ портфейл, MetaMask е един от най-популярните софтуерни портфейли за криптовалута за държане на ERC-20 токени и взаимодействие с децентрализирани приложения (dApps) в мрежите Етериум и Binance Smart Chain (BSC).

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери отмъкнаха над половин милион в Етериум от Curve Finance

Атаките, насочени към блокчейн компании, не показват признаци на забавяне. Децентрализираната платформа за търговия Curve Finance потвърди съобщенията, че уебсайтът ѝ е претърпял фронтална атака във вторник.

август 10, 2022 12:31 1 мин. четене

Над $2 милиарда откраднати от хакове на блокчейн мостове през 2022 г.

Фирмата за блокчейн анализи Chainalysis твърди, че мостовете между различните вериги, които позволяват прехвърляне на активи между независими блокчейни, са сред протоколите с най-висок риск в блокчейн индустрията за измами и злонамерени личности.

август 9, 2022 19:56 1 мин. четене

Още един директор на BitMEX се призна за виновен

Грег Дуайър, бившият ръководител на отдела за бизнес развитие на BitMEX, е променил признанието си за виновен в наказателен процес, в който се твърди, че е нарушил Закона за банковата тайна, показват съдебни документи.

август 9, 2022 16:50 1 мин. четене

Крипто проект отмъкна $3.5 милиона от поддръжниците си

Новостартиралият Web3 проект Dragoma изглежда е бил обект на ‘rug-pull’ на приблизителна стойност $3.5 милиона, според данни на PeckShield.

август 8, 2022 14:57 1 мин. четене