НАЧАЛО Крипто Крими

Поредна крипто измама с известна личност

юли 9, 2018 9:59 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Поредна крипто измама с известна личност

Измамите с криптовалути се увеличават. В скорошен семинар, организиран от Федералната търговска комисия на САЩ, наречен "Декриптиране на измамите с крипто", се разкри, че потребителите са загубили приблизително 542 милиона долара през първите два месеца на тази година в измами, свързани с криптовалути.

До края на 2018 г. тази цифра може да достигне 3 милиарда долара, според директора на Бюрото за защита на потребителите на Федералната търговска комисия, Андрю Смит.

Сега Уилям Шатнър се превърна в най-новата знаменитост, която трябва да бъде представена на Twitter, с цел измама на нищо неподозиращите крипто инвеститори. Актьорът, който е най-популярен за ролята си в „Стар Трек“ като капитан Кърк, е изпратил предупреждение за Понци схема.

От tweeting историята на измамника, активността е започнала на 20-ти юни с публикация на уебсайт, etherpromotion.org, като уж се раздавали 10 000 ETH. Всичко, което посетителите на уебсайта трябвало да направят, било да изпратят между 0,5 и 20 ETH, за да потвърдят адресите си. Tweet-овете, както и уебсайтът, обещават да изпратят ETH, като сумите са увеличават десет пъти!

Въпреки Шатнър и много от последователите му, които отбелязват името на измамника, както и неговата профилна снимка в Twitter, той все още не е свален от платформата за микроблогинг. Сайтът също е на живо.

Отивайки в историята на такива измамни дейности, измамници все повече се обръщат не само да се представят за хора с висок профил, а по-специално за тези, които са замесени в крипто пространството по един или друг начин. Както се съобщава, Шатнър в ролята си на говорител на Solar Alliance Energy наскоро обяви, че екипът разработва крипто-добивна база, която използва слънчева енергия.

Слънчевата захранваща крипто-минна инсталация ще бъде разположена в Мърфисборо, щата Илинойс, където Solar Alliance Energy закупи складова база с размери от 165 000 квадратни метра.

Други известни личности, които са били представяни за измама, включват Джон Макафи, технологичен предприемач и евангелизатор на криптовалутите, Илон Мъск, основател и главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Тesla, Виталик Бутерн, един от основателите на Ethereum, Доналд Тръмп и сър Ричард Брансън.

В случая с Брансън, милиардерът основател на Virgin Group трябваше да публикува в официалния блог на конгломерата, за да предупреди хората да не станат жертва на измами.

Докато в случая на Шатнър измамникът използва произволно генерирано име като дръжка на Twitter – @ cfpfYzzu2QxOVIs, измамници в други случаи са се постарали да се уверят, че дръжките им са толкова близки до реалната сметка, колкото е възможно. В случая с Илон Мъск например са използвани различни правописни вариации на името му, включително @Eilon_Musk, @Alon_Musk, @ElonMuski, @Elonn_Musk и @EloonMusk.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Крипто проект отмъкна $3.5 милиона от поддръжниците си

Новостартиралият Web3 проект Dragoma изглежда е бил обект на ‘rug-pull’ на приблизителна стойност $3.5 милиона, според данни на PeckShield.

август 8, 2022 14:57 1 мин. четене

Гърция екстрадира руснака Александър Виник към САЩ

В четвъртък Гърция екстрадира прословут руски перач на пари в Съединените щати, където той е обвинен в ръководенето на борса за криптовалути на стойност милиарди долари, за която се твърди, че е печелила от различни хакерски схеми и изнудване.

август 7, 2022 20:52 1 мин. четене

Директорът на Voyager продавал акции за милиони малко преди фалита

Появиха се нови подробности относно търговията с вътрешна информация в платформата за кредитиране на криптовалути Voyager Digital месеци преди неотдавнашното обявяване в несъстоятелност, в резултат на което потребителите загубиха инвестициите си.

август 4, 2022 10:39 1 мин. четене

Разследват крипто борсата WazirX за предполагаемо пране на пари

На 2 август индийското министерство на финансите потвърди, че криптоборсата WazirX се разследва за пране на пари и нарушаване на валутните правила в два случая.

август 3, 2022 15:11 1 мин. четене