НАЧАЛО Други

Почти половината от портфолиото на Уорън Бъфет е инвестирано само в тази акция

29.04.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Почти половината от портфолиото на Уорън Бъфет е инвестирано само в тази акция

В допълнение към изцяло притежаваните дъщерни дружества Berkshire Hathaway поддържа съществени инвестиции в публично търгувани акции, като портфейлът ѝ от акции на стойност $374 милиарда включва близо 50 компании.

Значителна част от този портфейл – 41% – е инвестирана в Apple, която се откроява като холдинг, от момента, в който Уорън Бъфет за първи път придоби акции в началото на 2016 г. Оттогава насам цената на акциите на Apple е нараснала с невероятните 542%.

Тази инвестиция предлага ключови прозрения за обикновените инвеститори, които се интересуват от процеса на вземане на решения от Бъфет преди близо десет години, когато Apple е представлявала рядка инвестиционна възможност. По онова време настроенията на инвеститорите бяха колебливи поради възприемания спад в търсенето на iPhone, за което свидетелства 8% спад на приходите през фискалната 2016 г. след 28% увеличение през предходната година. Пазарът бе зает с краткосрочните резултати, пренебрегвайки по-широките перспективи на компанията, въпреки че генерира над $200 милиарда годишни приходи.

Berkshire Hathaway се възползва от това, като закупи акции на Apple при съотношение цена/печалба (P/E) от около 11, което в ретроспективен план беше изгодна сделка. Дори през 2016 г. Apple бе сред водещите компании в света, като се възползваше от силната глобална разпознаваемост на марката – обща черта сред водещите инвестиции на Berkshire като Coca-Cola и American Express.

Бъфет вероятно е бил привлечен от стабилната ценова стратегия на Apple и трайната популярност на нейните продукти, които потребителите продължават да купуват въпреки нарастващите цени. Освен това стабилното финансово състояние на Apple през 2016 г. с 28% оперативен марж и $46 милиарда нетна печалба, както и значителната възвръщаемост на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване, я превърнаха в атрактивен избор.

Поглеждайки към настоящето, Apple се е превърнала в още по-доминиращ пазарен играч. Бъдещата възвръщаемост обаче може да не отразява миналото представяне. Понастоящем съотношението P/E на Apple е 26.3, което е значително по-високо от съотношението, при което Бъфет първоначално е инвестирал. Въпреки непрекъснатия успех на Apple, нейният основен продукт – iPhone – е достигнал зрял етап от жизнения си цикъл, което води до по-рядко обновяване от страна на потребителите.

Анализаторите на Уолстрийт предвиждат скромни годишни темпове на растеж от 4% за приходите и 8% за печалбите през следващите три години – стойности, които не подкрепят настоящата висока оценка.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.