НАЧАЛО Други

Петрол: ОАЕ търси нови партньорства, долара остава на заден план

28.11.2023 8:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петрол: ОАЕ търси нови партньорства, долара остава на заден план

БРИКС изглежда набляга на усилията си за намаляване на зависимостта от щатския долар, което накара Обединените арабски емирства (ОАЕ) да дадат приоритет на местната си валута в новите петролни споразумения.

Първоначално част от неотдавнашното разширяване на БРИКС, което включва Саудитска Арабия, Египет, Етиопия, Иран и Аржентина, ОАЕ според съобщенията проучват нови партньорства за търговия с петрол. Ако това се окаже успешно, то може да окаже значително влияние върху господстващото положение на щатския долар.

През изминалата година БРИКС отбеляза забележителен растеж, което доведе до инициатива за разширяване, включваща още шест държави по време на срещата на върха през 2023 г. Това колективно усилие има за цел да намали влиянието на западните валути – цел, която би могла да бъде значително подкрепена от един от новите му членове.

Според “Financial Times” ОАЕ, като бъдещ член на БРИКС, активно търси нови петролни споразумения, които биха могли да повлияят на щатския долар.

Предполага се още, че страната възнамерява да използва срещата на върха COP28, за да проучи потенциални петролни и газови сделки с чуждестранни правителства. Споменава се, че са планирани дискусии с 15 държави, включително Китай, Русия и Египет.

Китай и Русия, които са настоящи членове на БРИКС, вече са предприели стъпки за намаляване на зависимостта от долара в търговията. Ето защо действията на ОАЕ в тази насока биха имали съществено значение за постигането на тези общи цели за дедоларизация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.