НАЧАЛО Други

Още една държава плати за петрол в юани вместо долари

12.06.2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още една държава плати за петрол в юани вместо долари

Пакистан плати за първия си междуправителствен внос на руски петрол в китайски юани. Освен това страната направи още една крачка към изоставянето на щатския долар в международните търговски разплащания.

Reuters съобщи, че сделката е първата между Москва и Исламабад. Освен това пакистанският министър на петрола Мусадик Малик обсъди развитието, което е още едно забележително отклонение от политиката на експортни плащания, която обикновено включва щатския долар.

Усилията за дедоларизация на страните от БРИКС отбелязаха значителен напредък през последните няколко месеца. Всъщност, тъй като блокът продължи да постига напредък в развитието на собствените си валути, той също така се застъпи за използването на няколко национални валути. Факт, който продължава да се реализира и днес.

Пакистан плати първия си междуправителствен внос на руски суров петрол в китайски юани. Освен това промяната на валутните банкноти представлява значителна промяна в разпространението на щатския долар в международен мащаб. По-конкретно в търговските разплащания между страните от БРИКС. Както е видно от няколко търговски споразумения, сключени през последните месеци.

Малик заяви пред Reuters, че сделката включва 100,000 тона петрол, като 45,000 тона “са акостирали на пристанището в Карачи, а останалите са на път”. Освен това в доклада се отбелязва, че сделката позволява на Москва да увеличи търговските си обекти. Русия продължава да увеличава продажбите си в Индия и Китай, поради липсата на продажби на западните пазари след конфликта в Украйна.

Съобщава се, че сделката представлява добра възможност и за Пакистан. По-конкретно, тъй като “нуждите му от финансиране са големи”, суровият петрол от Русия е “нов път” за страната. От друга страна, сделката допринася значително и за плановете за дедоларизация, приети от блока БРИКС.

Вносът на енергия съставлява по-голямата част от външните плащания на Пакистан. През 2022 г. Исламабад е внесъл 154,000 барела петрол на ден, което е приблизително еднакво с предходната година, сочат данни на аналитичната компания Kpler.

Суровият петрол е доставян предимно от най-големия износител в света Саудитска Арабия, следвана от Обединените арабски емирства. Теоретично 100,000 барела дневно от Русия значително намаляват нуждата на Пакистан от гориво от Близкия изток.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.