НАЧАЛО Други

Огромното значение на името при ICO проекти

април 21, 2018 20:57 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Огромното значение на името при ICO проекти

В трилогията "Властелинът на пръстените", "митрил" е рядък, неразрушим метал.

В реалния свят, обаче, това е името на три различни блокчейн проекта, всички от които се опитват да отбележат точки от поп културата с инвеститорите.

Не е изненадващо, че името се е доказало, като гореща тема в света на крипто – „Властелинът на пръстените“ в края на краищата е „geek“ еквивалентна на Шекспир, а в криптовалутната общност няма липса на geek-ове.

Всъщност, проектите за криптовалути от всякакъв вид, брандират самите себе си или техните монети, със забележителни научно-фантастични или фантастични референции.

Например, има Tron, една от първите 20 криптовалути спрямо пазарната капитализация, която изглежда явно се води по класическия филм на 80-те години със същото име (на който беше направен remake през 2010 г.).

Присъства и сравнително по – новпроект, който добива популярност от скоро, е превъплащение на популярния сериал на HBO: Game of Thrones (адаптиран от книгите на Джордж Р. Мартин), наричайки себе си Ravencoin. (Гарваните отдавна са били използвани като символ на пророчеството и уебсайтът на проекта Ravencoin изрично прави връзката с птицата от Game of Thrones, като посланици на истината, които успоредно разглеждат концепцията за блокчейн като технология за крайната истина).

И накрая, крипто предприемач и ветеран от търговията с URL адреси и имена на домейни, Джошуа Метник, посочи NЕО като име на мощ. Понякога наричан „етериума на Китай“, екипът на NЕО се мести от Анщарес през юни, като приема името на героя в супер популярната трилогия „Матрицата“.

Ако погледнем графиката им в CoinMarketCap, ще бъде трудно да се успори, че преместването не оказва влияние върху цената на монетата. Токенът на протокола се изстреля нагоре като стойност след това от $ 1 и в момента е около $ 65.

Колко важни са всъщност тези имена за еволюцията на крипто токена?

В случая на митрил няколко крипто предприемачи се надяват, че името ще се отплати.

Първият, Джефри Хуанг, известен също като баща на тайванския хип-хоп, е блокчейн конкурент на услуги като Instagram и Snapchat, имащи за цел да възнаградят създателите на съдържание за своите публикации и на свой ред да направят приложението популярно чрез това.

След като проектът спечели 26 000 етера в частната продажба на 5 000 „митрил“ токена, компанията пусна приложение, наречено Lit – наличен за Android и iOS – които заедно вече имат 10 000 активни потребители на ден.

Говорейки за избора си на името за токена, Хуанг казал на CoinDesk, че е голям фентъзи и Sci-Fi фен, и въпреки че първоначално смятал, че „uru“, камъкът, използван за направата на чук на Thor, „uru“ не звучеше толкова добре, колкото митрил.

Междувременно, друг проект Mithril Ore е изграден около идеята за предстоящата система за доказателство за участие на компанията, Casper. Компанията ще продаде митрил, за да купи етер, който да се използва за създаване на голям дял, който според компанията ще позволи на по-малките инвеститори да се включат в добива на валутата, без да е необходимо да се налага да са „копали“ известно време.

Обяснявайки защо избра името, Лаура Хопкинс, главен изпълнителен директор на компанията, каза на CoinDesk: „Митрил е рядък, солиден и почти неразрушим, скъп ресурс. Имаме 500 000 монети, които някога ще бъдат добити и ние сме едва след втория десетичен знак. Следователно ние сме силни, ценни и редки – като митрил, а следователно и „Mithril Ore“.

Mного рапъри също така римуват и възхваляват този втори митрил.

И последният проект (който промени леко името, за да се свърже с материал, използван за създаване на брони и оръжия във фикционалната вселена на видеоигрите Final Fantasy), Mythril, не е проект за токени, а анализ на сигурността – инструмент поддържан от етериум startup-а Consensys.

Когато го попитахме за името, Бернхард Мюлер, създателят на софтуера, каза: „Чаках дълго време някой да попита.“

Той продължи:

Човек може да си представи блокчейна на етериум като физическа верига, която е подсилена с етер и поради това е неразрушима при нормални обстоятелства. Обаче онези, които имат оръжие, изковано от Митрил, имат силата да премахнат магическата преграда и да „разрушат блокчейна.

Като такъв, Мюлер, който го е създал в опит да премахне големите уязвимости в интелигентния договор на Етериум , който е довел до загубата на милиони долари в етер, изгради Митрил, за да открие недостатъците в интелигентните договори, за да не може злосторници да го намерят по-късно.

Една компания вече се е отказала от името – сочейки необходимостта да се диференцира и да се избегне объркването – преименуване от Mithril Coin на Plactal.


И припокриващите се имена по-късно биха могли да предизвикат пълна бъркотия от войни за авторско право и съдебни спорове, такива каквито вече сме виждали в крипто пространството.

Гледайки назад, към първите дни на мрежата например, показва колко са важни имената.

Например, двама предприемачи са придобили домейна „MP3.com“ през 1997 г. и са започнали публикуване на нова музика там. По онова време хората търсеха „под дърво и камък“, места, където да свалят mp3 файлове, а докато предприемачите не са били тези, които изобретиха mp3-то, те бяха достатъчно умни, за да видят възможностите в тази част от дигиталните недвижими имоти.

През следващата година те продадоха 10% от акциите на компанията за 45 млн. долара, според Уикипедия, а през 1999 г. те станаха публични, набирайки $ 370 млн. – рекордно IPO(Initial Public Offering) по това време.

Все пак, Метник обясни, че съществуват начини за налагане на търговските марки. Използвайки САЩ като пример, той каза, че съзнателното нарушаване на търговската марка на някого носи изключително тежки последици.

От друга страна, една компания трябва да наложи своята търговска марка. Ако притежателят на запазената марка чака твърде дълго, за да наложи използването на име за продукт, който е в конфликт със собствеността, съдилищата могат да решат да им позволят да съществуват съвместно, обясни Метник.

За криптовалутите или крипто токените, дадено име ще бъде считано за „търговска марка“ съгласно законите на повечето западни държави, при условие, че е действително в обръщение, тъй като търговските марки се установяват чрез използване (а не чрез регистрация).

Метрик също каза:

„Бих се изненадал, ако повечето от тези монети бяха активни и осъзнати и прилагащи тези марки“

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Марк Кюбан разкрива в кои малки алткойни инвестира

В ново интервю за Altcoin Daily инвеститорът от Shark Tank разказва на водещите Арън и Остин Арнолд за половин дузина криптоактиви с ниска капитализация в портфейла си, включително за произлезлия от Bored Ape Yacht Club (BAYC) ApeCoin (APE). Един от алткойните в портфолиото на Кюбан е Klima DAO (KLIMA). Klima DAO е проект, предназначен да […]

август 9, 2022 13:45 1 мин. четене

Крипто заемодателят Hodlnaut замразява тегленията и депозитите

Платформата за крипто кредитиране Hodlnaut спря тегленията при очевидна криза на ликвидността.

август 8, 2022 19:38 1 мин. четене

690% ръст в продажбите на NFT колекцията CryptoDickbutts

Минималната цена на CryptoDickbutts от третата серия се повиши, тъй като видни влиятелни личности се похвалиха със своите DickButt чанти и похвалиха общността на CDB.

август 8, 2022 13:48 1 мин. четене

Voyager Digital обяви възстановяване на клиентските тегления

Изпадналата в затруднение платформа за крипто кредитиране Voyager Digital обяви плановете си да възобнови тегленията за клиентите си тази седмица, след като подаде молба за обявяване в несъстоятелност миналия месец.

август 8, 2022 10:40 1 мин. четене