НАЧАЛО Прессъобщения

Новият алткойн Ethena (ENA) превзема крипто пространството – как да получим безплатни токени

30.03.2024 15:10 9 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Новият алткойн Ethena (ENA) превзема крипто пространството – как да получим безплатни токени

Стабилните монети са фундаментални за структурата на крипто пазарите като цяло, тъй като те действат като хедж срещу волатилността на криптовалутите.

Макар и със сравнително проста концепция, тези дигитални валути са неизменна част от портфолиото на всеки крипто инвеститор.

През годините станахме свидетели на какви ли опити за иновации в пространството на стабилните монети. От алгоритмични монети до такива, фиксирани към цените на дадени суровини.

Съвсем наскоро обаче се появи и друг интересен проект, който въвежда изцяло нова концепция на пазара. Ethena е протоколът, който за първи път предложи идеята за т.нар. “синтентичен долар” със своите иновативни технологии, които поддържат стабилна стойност спрямо долара.

Ethena въвежда USDe, устойчив на цензура синтетичен долар с многостранни приложения, който има за цел да революционизира пространството на децентрализираните финанси (DeFi).

Протоколът привлече подкрепата и инвестиции от големи имена в пространствто включително Binance, Артър Хейс, Brevan Howard Digital, Dragonfly Capital и други.

Освен Binance Launchpool и airdrop събитието на проекта, от CryptoDnes ви предоставяме възможност да се сдобиете с 250 ENA токена чрез нашата томбола. Първите 125 регистрирани ще получат гарантирано по 2 токена всеки. За да участвате натиснете ТУК

Какво представлява Ethena

Ethena е протокол, работещ върху блокчейна на Етериум, който предлага нова алтернатива на традиционната банкова инфраструктура и въвежда глобално достъпен спестовен инструмент, деноминиран в долари, наречен “интернет облигация” (Internet Bond).

USDe, синтетичният долар на Ethena, осигурява устойчивост на цензура, мащабируемост и стабилност чрез делта хеджиране на обезпечението в Етериум.

Стабилността на обвързаността на USDe се поддържа чрез използване на делта-хеджиращи деривати срещу обезпечения, държани от протокола.

Другата иновативна концепция е тази на интернет облигацията, която съчетава доходността, генерирана от стейкнатия Етериум, и постъпленията от фючърсните пазарите. Тази облигация служи като деноминирана в долари спестовна опция за потребителите в съвместими юрисдикции.

Регистрирай се на Binance сега, за да достъпиш Launchpool платформата

Интернет облигации

Интернет облигациите са иновативен финансов инструмент, който има за цел да разшири достъпа до инвестиционни възможности и да популяризира концепцията за спестявания. Тази облигация, която генерира висока доходност, е тясно обвързана с токена USDe и съчетава приходите от пазарите на деривати и стейкнат Етериум.

По същество Ethena разчита на стейкнатите ETH и пазара на деривати, за да поддържа стабилността на обвързаността на USDe с долара, като същевременно служи като значителен източник за генериране на доходност.

Интернет облигацията работи на принципа на извънборсовия сетълмент, като използва централизирани източници на ликвидност, по-конкретно CEX, като същевременно поддържа протоколи за попечителство във веригата.

Когато заключвате LP (Liquidity Provider) токени и генерирате USDe, заключените LP токени се прехвърлят към доставчици на извънборсов сетълмент или попечители. Тези доставчици издават разписки, които могат да се използват на CEX за иницииране и затваряне на безсрочни шорт позиции в ETH.

Какво е USDe

USDe е в основата на протокола Ethena и играе ключова роля в захранването на екосистемата чрез генериране на доходност.

Като част от блокчейна на Етериум, USDe функционира като ERC-20 токен. Позициониран като синтетичен долар, USDe може да се похвали с мащабируемост, стабилност и устойчивост срещу цензура, обичайно свързвана с традиционните финанси (TradFi). С USDe проекта цели да насърчи по-приобщаваща финансова система, разграничавайки я от традиционните стабилни монети.

Въпреки сходствата с традиционните стабилни монети от Ethena се разграничават от категоризирането на USDe като такива.

USDe е изцяло обезпечен с ETH, като го използва като подкрепящ актив. Въпреки присъщата волатилност на цената на ETH, която потенциално би могла да наруши обвързаността на USDe с долара, Ethena Labs проактивно е въвела допълнителен механизъм за стабилност – делта хеджиране – за намаляване на подобни рискове.

Делта хеджиране

Както споменахме по-горе, за поддържането на обвързаността на USDe с щатския долар Ethena използва т.нар. делта хеджиране. За разлика от алгоритмичните методи, тази финансова стратегия е конвенционален подход в традиционните финанси (TradFi), включващ постепенно хеджиране на конкретни позиции за управление на рисковете.

Регистрирай се на Binance сега, за да достъпиш Launchpool платформата

В случая на USDe стейкнатите ETH служат като обезпечение. Внезапните спадове в цената на ETH обаче биха могли да изложат USDe на системни рискове.

Ето защо Ethena Labs въведе делта хеджиране, което включва заемане на къси позиции в ETH или деривати, базирани на ETH. Тези къси позиции стават печеливши, ако цената на ETH се понижи, което помага да се компенсира ерозията в стойността на ETH и да се запази обвързването.

Стратегията за делта хеджиране цели делта неутралитета, като гарантира, че стойността на портфейла на фирмата остава стабилна въпреки незначителните колебания в цената на ETH. Струва си да се отбележи, че интернет облигациите на Ethena също се възползват от тази стратегия.

Емитирането на щатски долари зависи от потвърждаването на хеджирането, което гарантира, че нито един щатски долар не влиза в обращение без адекватно хеджиране.

Механизмът за делта хеджиране функционира, както следва:

 • Непрекъснат мониторинг: Системите на Ethena поддържат делта неутралитет, като непрекъснато наблюдават и подреждат на опашка заявките за създаване или изгаряне на токени, когато това е възможно.
 • Синтетична цена: Отчитане на справедливата стойност на активите, като се вземат предвид временните премии/отстъпки при безсрочната търговия.
 • Скорост на финансиране: Прогнозиране на бъдещата доходност и коригиране на синтетичната цена въз основа на текущи и исторически проценти на финансиране и фючърсни премии.
 • Ограничения на риска: Балансиране на общата делта на системата и поддържане на нивата на експозиция в съответствие с дела на местата на търговия в общия открит интерес. Позицията на всяко място на търговия трябва да се придържа към процентното ограничение на открития интерес.
 • Стратегия за изпълнение: Делтата се изпълнява изцяло или частично разпределена между свързаните борси, като се отчита пазарното въздействие за висококачествено изпълнение. Агрегираният регистър на поръчките със синтетични ценови компенсации улеснява идентифицирането и насочването на ликвидността.
 • Съобразяване със закъснението: При набавяне на ликвидност от няколко места за търговия се отчитат закъсненията между системите на Ethena и мястото за търговия. Поръчките се изпращат едновременно, като по този начин се оптимизира изпълнението.

Ethena шардове

Ethena шардовете (Shards) не бива да се бърка с концепцията “шардин”, насочена към подобряване на мащабируемостта на блокчейн. Вместо това тя е компонент на кампанията Shard на Ethena, предназначена да насърчава ангажираността и участието на общността. Мислете за нея като за програма за награди за участие в дейности в рамките на протокола Ethena.

Шардовете служат като точки, които се присъждат на потребителите при изпълнението на конкретни задачи. Тези шардове обаче представляват различни етапи на развитие в екосистемата на Ethena, всеки от които се нарича епоха. По този начин шардовете са част от многоепохалната рамка на Ethena, която, за разлика от технически аспекти като USDe и делта хеджирането, дава приоритет на развитието и ангажираността на общността.

Мащабируемост

USDe поддържа съотношение на обезпечение 1:1, което го отличава от много други DeFi стабилни монети, които често изискват свръхобезпечение. Този подход го изравнява с утвърдени стабилни монети като USDT и USDC, известни със своята мащабируемост.

Прилагайки стратегията за делта неутралитет, Ethena активно се включва във фючърсните пазари на ETH, предвиждайки техния растеж заедно с USDe. Очакваното увеличение на открития интерес към ETH като дял от пазарната капитализация показва обещаваща траектория, подхранвана от деривативни продукти, развиващи се около паричните потоци от стейкинг на ETH.

Регистрирай се на Binance сега, за да достъпиш Launchpool платформата

Миналите бичи цикли са били свидетели на забележителен растеж на пазарите на деривати, стимулиран от ескалиращите изисквания за ливъридж. Например, от края на 2020 г. до началото на 2021 г. откритият интерес към ETH нарасна от $1 милиард до $7 милиарда.

Според анализ на Chaos Labs, основан на исторически данни за открития интерес към ETH и пазарната капитализация, откритият интерес обикновено се променя между 1.2% и 1.45% за всеки 1% промяна в пазарната капитализация на ETH. Това разбиране дава информация за прогнозите за размера на пазара на безсрочни фючърси върху ETH, които зависят от различни увеличения на цената на ETH.

Ethena проучва възможността да включм активи като необработени ETH или BTC в базата за обезпечения, за да улесни мащабируемостта на USDe и да привлече по-широка аудитория, като същевременно поддържа привлекателна доходност.

Въпреки че BTC по своята същност не осигурява доходност като стейкнатите ETH (stETH), той предоставя възможност на Ethena да получи достъп до над $20 милиарда в отворен интерес, осигурявайки значителна платформа за мащабируемост.

Цялата информация за проекта Ethena можете да откриете ТУК.

Airdrop на ENA

Ethena Labs се подготвя да раздаде 750 милиона от своите ENA токени на 2 април.

Въпросният airdrop ще представлява 5% от общото предлагане на 15 милиарда токена ENA.

Токените ще отидат при потребителите, които притежават синтетичния долар USDе.

За да участвате в airdrop събитието на Ethena, посетете страницата на проекта.

Отделно от своя airdrop, Ethena предоставя възможност на потребителите  да се сдобият с ENA токени чрез тяхната Binance Launchpool кампания.

Регистрирай се на Binance сега, за да достъпиш Launchpool платформата

Какво е Binance Launchpool

Binance Launchpool е платформа на крипто борсата Binance, която позволява на потребителите да стейкват (залагат) своите криптоактиви като BNB или други монети, за да печелят нови токени от нови проекти.

Това е начин потребителите да участват в ранните етапи на нов проект и да печелят награди. Потребителите заключват активите си за определен период от време, а в замяна печелят нови токени от стартиращия проект.

Ethena (ENA) на Binance Launchcpool

Binance ще представи токена на Ethena (ENA) на своята Launchpool платформа, като периода на фарминг ще започне на 30.04.2024 в 02:00 (българско време) за период от 3 дни.

BNB токените на всеки потребител на борсата, които са стейкнати на заключени продукти на Binance Earn (без значение от периода) участват автоматично и получават награди от Launchpool като в същото време си трупат стандартната лихва от стейкинга на BNB. За пула с FDUSD трябва ръчно да се ангажират стабилните монети в Launchpool-а.

 • Максимално предлагане на токени: 15,000,000,000 ENA
 • Награди за токени в Launchpool: 300,000,000 ENA, което представлява 2% от максималното предлагане на токени.

Особено внимание заслужава първоначалното предлагане на ENA в обращение, което е 1,425,000,000 ENA – или 9.5% от максималното предлагане на токени.

Как да се сдобия с ENA токени чрез Binance Launchpool

 • Натиснете върху ТОЗИ линк.
 • Създайте своя профил в Binance и преминете през KYC проверката.
 • За десктоп версия, навигирайте своя профил и натиснете бутона “MORE” и после “Launchpad & Launchpool”.

За мобилна версия отидете в секцията “𝐒𝐄𝐑𝐕𝐈𝐂𝐄𝐒” и натиснете върху бутона “Trade” и после “Launchpad“.

 • След това превъртете надолу, за да намерите “Launchpool” и списъка с налични и завършени проекти.

Натиснете върху бутона “𝐒𝐭𝐚𝐤𝐞” и въведете сумата, която искате да заложите.

Изискване за участие:

 • Трябва да имате акаунт в Binance, потвърден от KYC
 • Ангажирайте поне 0.1 BNB или друг токен, поддържан в пула
 • Няма максимална граница

Томбола

Освен Binance Launchpool и airdrop събитието на проекта, от CryptoDnes ви предоставяме възможност да се сдобиете с 250 ENA токена чрез нашата томбола. Първите 125 регистрирани ще получат гарантирано по 2 токена всеки. За да участвате натиснете ТУК

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Прессъобщения Новини

След халвинга на Биткойн: Инвеститорите в USD Coin и Polkadot се подготвят за успеха на DeeStream (DST), насочвайки се към 65Х растеж

Неотдавнашното халвинг събитие на Биткойн коригира пейзажа на добива и подготви пазара за нови инвестиционни възможности.

23.04.2024 21:10 4 мин. четене

Седмични печалби с Koala Coin (KLC), контрастиращи с кроткия прилив на Binance Coin (BNB) и прогнозираните трусове на Cardano (ADA)

Променливата панорама на настроенията на инвеститорите се колебае от върхове на радост до спадове на тревога. Този цикъл се повишава от перспективите на Koala Coin (KLC), авангарден меме проект.

23.04.2024 20:53 3 мин. четене

Dogeverse ще достигне $10 милиона още днес. Какво мислят анализаторите?

Dogeverse бързо набира скорост със събраните си $9.7 милиона, предвещавайки, че преминаването на знаковата стойност от $10 милиона е неизбежно. 

23.04.2024 20:44 3 мин. четене

Крипто кит купува Shiba Inu за милиони – цената скочи с над 20%

Според данни от Etherscan.io Shiba Inu (SHIB) кит е придобил 237 милиарда токена SHIB на стойност приблизително $6.3 милиона.

23.04.2024 20:33 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.