НАЧАЛО Други

Нова заплаха за пазара на акции

07.04.2024 21:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Нова заплаха за пазара на акции

През изминалата година инвеститорите изглеждаха безгрижни по отношение на геополитическите рискове. Тази нагласа обаче се промени в четвъртък следобед в Ню Йорк, според анализатори на Bespoke Investment Group.

Те обясняват внезапния обрат в акциите със спекулациите, че Израел може да бъде изправен пред военен удар от страна на Иран, особено след като по-рано през седмицата Израел разруши иранското консулство в Сирия, което доведе до рязък скок на цените на суровия петрол.

Някои пазарни анализатори сега предупреждават, че ескалиращото напрежение в Близкия изток може да окаже по-значително въздействие върху акциите, отколкото евентуално забавяне на намаляването на лихвените проценти от страна на Фед. Стив Сосник, главен пазарен стратег в Interactive Brokers, отбеляза, че инвеститорите в акции често пренебрегват геополитическите рискове, докато те не станат внезапно видими, което води до възможни свръхреакции.

Въпреки че в петък американските капиталови пазари се възстановиха, в четвъртък следобед те отбелязаха рязък спад, като Dow Jones Industrial Average се срина с 530 пункта, което е най-големият дневен спад от повече от година.

Въпреки коментарите на президента на Банката на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари, които предполагаха възможно забавяне на корекциите на лихвените проценти до следващата година, доходността на съкровищните облигации реагира различно в четвъртък и петък. Според Bespoke сдържаната реакция на доходността на облигациите показва, че опасенията за потенциална ескалация между Иран и Израел са били основният двигател на разпродажбите на фондовия пазар, а не промяната в очакванията за лихвените проценти.

[readmorme id=”106063″]

Внезапната реакция на фондовия пазар на напрежението между Иран и Израел, шест месеца след началото на конфликта между Израел и Хамас, повдига въпроси. Първоначалните пазарни реакции на конфликта бяха минимални, като S&P 500 дори завърши по-високо в някои дни след значимите събития. Савита Субраманян, ръководител на отдел “Американски акции и количествени стратегии” в BofA Global Research, предполага, че инвеститорите често пренебрегват геополитическите събития, освен ако те не оказват пряко влияние върху корпоративните печалби и основната икономика.

Докато големи геополитически събития като терористичните атаки от 11 септември и Брекзит имаха само краткотрайно въздействие върху пазарите, всеки по-широк конфликт в Близкия изток, включващ Израел и Иран, може да доведе до значителни икономически последици. Това би могло да включва скок на цените на суровия петрол, прекъсване на световната търговия, намалено търсене на пътувания в чужбина и отслабени потребителски разходи в Европа, което потенциално би могло да удължи спада на пазарите.

Въпреки потенциалните негативни въздействия някои сектори като отбранителната и аерокосмическата промишленост биха могли да извлекат ползи от засиленото напрежение, наред с енергийните компании, които изпитват печалби от по-високите цени на суровия петрол.

[readmorme id=”106131″]

Ед Ярдени, президент и главен пазарен стратег в Yardeni Research, постоянно предупреждава да не се подценяват рисковете от конфликти в Близкия изток. Той подчерта, че сегашното напрежение може да прерасне в по-широк конфликт, което да се отрази значително на пазарните резултати в дългосрочен план.

В обобщение, макар че акциите в САЩ затвориха с повишение в петък, опасенията от ескалиращото напрежение между Израел и Иран продължават да са на дневен ред, като геополитическите рискове представляват значителна заплаха за стабилността на пазара и вероятно надделяват над опасенията за решенията на Фед относно лихвените проценти до края на годината.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Парнтьорството на Nvidia с Dell е ключът към разширяването на AI

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви стратегическо партньорство с Dell Technologies за разширяване на AI възможностите до по-широк кръг клиенти, което ще позволи на бизнеса да създаде свои собствени „фабрики за изкуствен интелект“.

21.05.2024 17:00 1 мин. четене

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.