НАЧАЛО Регулации

Нова европейска директива за прозрачност при криптовалутите

ЮЛИ. 11, 2018 08:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Нова европейска директива за прозрачност при криптовалутите

Петaта директивата на ЕС за борбата с изпирането на пари влезе в сила на 9-и юли. Мерките в директивата ще създадат нова правна рамка за европейските финансови контролни органи за регулиране на цифровите валути, за да се защитят от прането на пари и финансиране на тероризма.


Както Европейската комисия написа в придружаващо съобщение за пресата, новите правила въвеждат по-строги изисквания за прозрачност, насочени към използването на "анонимни плащания чрез предплатени карти" и "виртуални платформи за обмен на валута" за целите на изпирането на пари или финансирането на тероризма. Европейската комисия пише:
Петата директива за борба с прането на пари също увеличава сътрудничеството и обмена на информация между anti-money laundering (AML) и надзорните органи, включително и с Европейската централна банка.

Комисията пише, че за да се осигури подходяща защита срещу евентуална незаконна употреба на цифрови валути, подходящите органи следва да могат да наблюдават начина, по който се използват:
За целите на борбата с изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма, компетентните органи следва да могат чрез задължeни субекти да наблюдават използването на виртуални валути.

За да могат регулаторите ефективно да наблюдават виртуални валути, Комисията заявява, че те трябва да могат да свързват валутните адреси със собствениците и следва да формират механизъм за самооправдаване:
Справянето с рисковете се свързва с анонимността, националните звена за финансово разузнаване (FIU) и ще трябва да могат да получат информация, която им позволява да свързват адресите на виртуалната валута с идентичността на собственика на виртуалната валута. В допълнение, възможността, която се дава на потребителите да се декларират самостоятелно пред определени органи, на доброволна основа, следва да бъде допълнително изследвана.

Въпреки това, така наречените "местни валути", които се използват само в много ограничена степен (например в рамките на град или регион) или само от малък брой потребители, ще бъдат изключени от разглеждането като виртуални валути съгласно новата директива.

С настъпването на новата директива държавите-членки вече разполагат с 18 месеца, за да приемат новото законодателство в собствените си национални закони. 28-членният блок се съгласи с условията на новата директива през април тази година.
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Европейският съюз предлага цялостна регулаторна рамка за криптовалутите

Потвърждавайки доклад от миналата седмица, Европейската комисия предложи в четвъртък законодателство, което ще превърне криптовалутите в регулиран финансов инструмент.Наречен "Регламент за пазарите на...
СЕП. 25, 2020 22:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Венецуела легализира копаенето на крипто, но има уловка

Според местния новинарски уебсайт CriptoNoticias, новият указ е одобрен от Йоселит Рамирез, ръководител на 'Националния надзор на крипто активите и свързаните с тях дейности' (SUNACRIP) на Венецуела. ...
СЕП. 25, 2020 15:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

В Русия предлагат нови изисквания за данъчното облагане на крипто

Сега министерството иска да въведе наказателна отговорност за недеклариране на данъци върху крипто, включително затвор до три години.Според доклад на "Комерсант" от 24-ти септември, министерството пре...
СЕП. 24, 2020 17:42 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Масовото приемане на криптовалутите в Африка се засилва значително

Експлозивният растеж, обаче, привлече вниманието на финансовите регулатори в Африка, прoбуждайки опасения, че бързането с въвеждането на строг надзор може да потуши иновациите в местната крипто индуст...
СЕП. 23, 2020 16:15 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света