НАЧАЛО Регулации

Нова европейска директива за прозрачност при криптовалутите

ЮЛИ. 11, 2018 08:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Нова европейска директива за прозрачност при криптовалутите

Петaта директивата на ЕС за борбата с изпирането на пари влезе в сила на 9-и юли. Мерките в директивата ще създадат нова правна рамка за европейските финансови контролни органи за регулиране на цифровите валути, за да се защитят от прането на пари и финансиране на тероризма.


Както Европейската комисия написа в придружаващо съобщение за пресата, новите правила въвеждат по-строги изисквания за прозрачност, насочени към използването на "анонимни плащания чрез предплатени карти" и "виртуални платформи за обмен на валута" за целите на изпирането на пари или финансирането на тероризма. Европейската комисия пише:
Петата директива за борба с прането на пари също увеличава сътрудничеството и обмена на информация между anti-money laundering (AML) и надзорните органи, включително и с Европейската централна банка.

Комисията пише, че за да се осигури подходяща защита срещу евентуална незаконна употреба на цифрови валути, подходящите органи следва да могат да наблюдават начина, по който се използват:
За целите на борбата с изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма, компетентните органи следва да могат чрез задължeни субекти да наблюдават използването на виртуални валути.

За да могат регулаторите ефективно да наблюдават виртуални валути, Комисията заявява, че те трябва да могат да свързват валутните адреси със собствениците и следва да формират механизъм за самооправдаване:
Справянето с рисковете се свързва с анонимността, националните звена за финансово разузнаване (FIU) и ще трябва да могат да получат информация, която им позволява да свързват адресите на виртуалната валута с идентичността на собственика на виртуалната валута. В допълнение, възможността, която се дава на потребителите да се декларират самостоятелно пред определени органи, на доброволна основа, следва да бъде допълнително изследвана.

Въпреки това, така наречените "местни валути", които се използват само в много ограничена степен (например в рамките на град или регион) или само от малък брой потребители, ще бъдат изключени от разглеждането като виртуални валути съгласно новата директива.

С настъпването на новата директива държавите-членки вече разполагат с 18 месеца, за да приемат новото законодателство в собствените си национални закони. 28-членният блок се съгласи с условията на новата директива през април тази година.
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Huobi и Binance предприемат мерки срещу потребителите от Китай

Обменът на криптовалута Huobi обяви, че “постепенно ще пенсионира” всички свои съществуващи китайски потребители до края на годината, за да спази местните разпоредби.Huobi Global постепенно ще оттегли...
СЕП. 26, 2021 12:45 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Джо Байдън номинира сериозен критик на криптовалутите като банков регулатор

Администрацията на Байдън възнамерява да номинира професора от университета Корнел Сауле Омарова за следващия "контролер на валутата" (OCC), съобщи Bloomberg в сряда. За първи път се заговори, че адми...
СЕП. 25, 2021 13:14 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Още FUD - Китай предприема стриктни разпоредби срещу крипто

Китайската централна банка заяви в съобщение в петък, че всички услуги, които ви позволяват да обменяте фиатни валути и крипто активи или между самите крипто активи, сега се третират като незаконни де...
СЕП. 24, 2021 13:15 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Канадски политик обяви подкрепата си за Биткойн преди федералните избори в страната

В туит от миналата седмица Берние заяви, че криптовалутите са "друг нов и иновативен начин“ за противодействие на централните банки, които според него "унищожават парите и икономиката ни". Канадският ...
СЕП. 20, 2021 11:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света