НАЧАЛО Алткойни

Нов законопроект иска да предотврати създаването на CBDC в САЩ

27.02.2024 19:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Нов законопроект иска да предотврати създаването на CBDC в САЩ

В разгара на все по-широкото приемане и използване на криптовалутите в САЩ сенаторът от Тексас Тед Круз оглави нова законодателна инициатива, която да ограничи усилията на Федералния резерв (Фед) да въведе дигитална валута на централната банка (CBDC) в страната.

Това развитие подчертава нарастващите опасения сред някои законодатели относно потенциала за прекомерна правителствена намеса и наблюдение.

Нарастващо противопоставяне на CBDC

Сенатор Тед Круз, заедно с няколко свои колеги от Сената, е начело на значителни усилия за въвеждане на законопроект, целящ да попречи на Федералния резерв да емитира CBDC без пряко одобрение от Конгреса. Наречен “Закон за борба с държавното наблюдение“, този закон подчертава нарастващите опасения сред консервативните политици, които се опасяват, че CBDC може да бъде използван от федералното правителство за наблюдение на финансовите транзакции на физическите лица и потенциално да ограничи достъпа до техните средства.

Макар да признават потенциалните ползи от дигиталната валута по отношение на повишаване на достъпността и намаляване на разходите в рамките на платежните системи, критиците подчертават свързаните с нея рискове за личната неприкосновеност и индивидуалните свободи.

Двупартийна загриженост и инициативи на държавно равнище

Опасенията, свързани с CBDC, надхвърлят федералното ниво. Във Флорида губернаторът Рон ДеСантис изрази подобни опасения и предложи законодателство, което да забрани регулираните от правителството дигитални валути на територията на щата. Тази опозиция на щатско ниво отразява по-широк национален дискурс, съсредоточен върху постигането на баланс между насърчаването на иновациите в рамките на платежните системи и защитата на индивидуалните права.

В световен мащаб държави като Сингапур и Камбоджа проучват възможностите за създаване на CBDC, докато други като Китай вече са стартирали свои собствени. Реакциите в Съединените щати обаче са различни, като поддръжниците посочват предимствата на ефикасността и всеобхватността, докато противниците подчертават потенциала за наблюдение и нарушаване на неприкосновеността на личния живот.

Ориентиране в бъдещето на CBDC

Дискусията около CBDC продължава да се развива. Съдбата на предложения законопроект и траекторията на дигиталните валути в САЩ зависят от обширните дискусии относно технологиите, неприкосновеността на личния живот и правителствения надзор. Забележително е, че 97 републикански членове на Конгреса в Камарата на представителите подкрепят подобна мярка, което показва, че въпросът е на път да се превърне във фокусна точка на спора. Тъй като застъпническите групи и промишлените асоциации заемат различни позиции, залозите около това законодателно начинание са високи.

Въвеждането на въпросният закон от сенатор Круз и неговите колеги бележи ключов момент в продължаващия дебат за дигиталните валути. Тъй като технологичните нововъведения променят финансовия пейзаж, предизвикателството се състои в това да се гарантира, че тези постижения укрепват, а не застрашават индивидуалните свободи и неприкосновеността на личния живот. Предстоящите месеци ще бъдат от решаващо значение за това дали САЩ ще пристъпят към въвеждането на CBDC или ще възприемат по-предпазлив подход в отговор на опасенията относно наблюдението и правителствения контрол.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Tether са издали USDT на стойност $1 милиард “от въздуха”

На 16 април, което съвпадна със значителните загуби на пазара на криптовалути, Tether добави в обращение USDT на стойност $1 милиард.

17.04.2024 15:06 2 мин. четене

2 криптовалути с голям потенциал на фона на конфликта между Иран и Израел

Геополитическото напрежение между Иран и Израел хвърли сянка върху пазара на криптовалути, предизвиквайки опасения в световен мащаб.

17.04.2024 14:00 2 мин. четене

Прогноза: Цената на Етериум може да се срине с 60%

Известният крипто аналитик и трейдър Бенджамин Коуен наскоро изрази опасения относно потенциала за значителен спад на цената на Етериум (ETH).

17.04.2024 6:00 2 мин. четене

Binance добавя 6 нови алткойн двойки за търговия

За да подобри търговския опит на потребителите и да разшири възможностите за търговия, Binance представи нови двойки за търговия и услуги за ботове за търговия на своята спот платформа.

16.04.2024 21:06 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.