НАЧАЛО Други

Над 90% от ликвидността на крипто пазарa съсредоточена в тези топ борси

септември 18, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Над 90% от ликвидността на крипто пазарa съсредоточена в тези топ борси

Макар че първоначално финансовата екосистема се основаваше на идеалите за децентрализация, индустрията на криптовалутите парадоксално стана свидетел на концентрация на ликвидност в рамките на няколко централизирани борси (CEX).

Към 2023 г. зашеметяващите 91.7% от ликвидността на крипто пазара се контролират от едва осем глобални субекта: Binance, Coinbase, Kraken, OKX, KuCoin, Bybit, Binance.US и Bitfinex. Това разкритие, изтъкнато в неотдавнашен доклад на Bankless Times от 15 септември, подчертава една тревожна тенденция.

Kaiko също потвърди тази цифра, разкривайки, че 91.7% от общата ликвидност е загнездена в тези осем големи централизирани борси, като значителните 58.5% от тази ликвидност са концентрирани само в две от тях.

Ситуацията се влошава, когато се изследва обемът на търговията, като зашеметяващите 64% се доминират от една-единствена CEX. Забележително е, че ликвидността и обемът на търговията в рамките на крипто пазара са станали още по-централизирани от 2021 г. насам, когато доминиращата CEX контролираше сравнително скромните 38% от общия обем на търговията. Сегашният сценарий разкрива, че 65% от търговската дейност се извършва чрез четирите най-големи субекта, а не чрез един-единствен.

Феноменът на концентрация на ликвидността действа като нож с две остриета, предлагайки отчетливи предимства, но и криейки значителни рискове. Както Алис Литам, експерт по криптовалути в Bankless Times, сполучливо отбеляза:

Концентрацията на ликвидност е нож с две остриета. Тя може да предложи някои ясни предимства, но също така крие значителни рискове. Крипто общността трябва да намери начини да се справи с рисковете, без да жертва предимствата.

Bankless Times изказa предположението, че тази тенденция към “доминация” произтича от “предимството на първите” на тези субекти, което им е позволило да култивират доверието на потребителите през годините.

Освен това способността им да листват разнообразна гама от двойки криптовалути с висока ликвидност, съчетана с инвестиции в превъзходни технологии за повишаване на надеждността, е затвърдила позицията им.

Освен това CEX с по-голяма ликвидност има тенденция да привлича още повече, тъй като търговците и инвеститорите обикновено дават приоритет на платформи със стабилна ликвидност и обем на търговията.

Независимо от това, тази концентрация на власт в няколко избрани субекта поражда и по-рискова среда, насърчавайки зависимостта от тези доминиращи играчи.

Експертите наричат тези уязвимости уязвимости на централизацията, включващи единични точки на провал, които потенциално биха могли да нарушат функционирането на цялата екосистема в случай на негативни събития в тези ключови моменти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Над 90% от ликвидността на крипто пазарa съсредоточена в тези топ борси”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.