НАЧАЛО Биткойн

Наближава значителна актуализация на Биткойн мрежата

07.11.2021 14:39 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Наближава значителна актуализация на Биткойн мрежата

Надстройката Taproot беше зададена за внедряване след постигане на 90% консенсус между Биткойн миньорите.

Случаите на употреба в реалния свят са един от основните двигатели за възприемане на всяка крипто екосистема. Това важи и за мрежата на Биткойн

През следващите седем дни протоколът на флагманската криптовалута ще премине през софт форк за надстройката Taproot, която има за цел да подобри поверителността, ефективността и възможностите за смарт договори на мрежата.

Taproot е първото голямо надграждане на Биткойн от август 2017 г., което доведе до въвеждането на Segregated Witness (SegWit) и стартирането на Lightning Network. 

Докато предишният форк се стреми основно да коригира гъвкавостта на транзакциите и да подобри мащабируемостта на мрежата, надстройката Taproot има за цел да обнови ефективността на транзакциите, поверителността и да поддържа инициативи за смарт договори.

Надстройката беше зададена за внедряване след постигане на 90% консенсус между миньорите (възлите/нодовете за копаене). В същия ден през юни 2021 г., Биткойн разработчикът Хампус Сьоберг сподели следното съобщение:

Taproot ще въведе Merkelized Abstract Syntax Tree (MAST), което въвежда условие, което позволява на подателя и получателя да подпишат транзакция за сетълмент заедно.

Не Пропускай: Тези 4 криптовалути се насочват към нови върхове

В допълнение, Taproot също така ще внедри Schnorr Signature, алгоритъм, който ще позволи на потребителите да обединяват множество подписи в един за една транзакция, намалявайки присъщата видима разлика между редовни и многоподписни транзакции.

Схемата за подпис на Шнор може също да се използва за промяна на частните и публичните ключове на потребителя по начин, който може да бъде проверен, за да се потвърди легитимността на всяка транзакция. Съгласно първоначалното предложение на Taproot от януари 2018 г., представено от Грегъри Максуел:

“Вярвам, че тази конструкция ще позволи възможно най-голямата анонимност за смарт договори на фиксирани страни, като ги направи да изглеждат като възможно най-простите плащания. 

Той постига това без излишни разходи в общия случай [или употребата на] някакви съмнителни или непрактични техники, изисквайки допълнителни кръгове на взаимодействие между участниците в договора и без да изисква трайно съхранение на други данни.”

Към момента на писане, Taproot.Watch, уебсайт, създаден от Сьоберг, показва, че надстройката ще бъде активирана на 14-ти ноември след успешното добиване на още 1.012 блока.

Само миналия месец дневната стойност за сетълмент на Биткойн мрежата достигна най-висока стойност за всички времена след уреждане на транзакции във верига на стойност $31 милиарда.

В сравнение с началото на 2020 г., дневният обем на сетълмент в мрежата се е увеличил 40 пъти, благодарение на масовото приемане на Биткойн в Ел Салвадор и други юрисдикции.Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Биткойн: Дългосрочните притежатели отново купуват след корекцията

Фундаменталните принципи на търсенето и предлагането диктуват движението на цените на различните активи, включително и на Биткойн. Когато предлагането превишава търсенето, цените са склонни да намаляват, докато когато търсенето превишава предлагането, цените обикновено се повишават.

22.05.2024 19:30 3 мин. четене

По-добра инвестиция ли са акциите на MicroStrategy от Биткойн?

Листнатата на Nasdaq софтуерна компания MicroStrategy (MSTR) се представи значително по-добре от Биткойн (BTC) през изминалата година.

22.05.2024 15:00 1 мин. четене

Биткойн ще продължи да се търгува близо до предишния си връх за сметка на алткойните

Крипто анализаторът Бенджамин Коуен прогнозира, че Биткойн (BTC) ще продължи да се търгува близо до рекордните си стойности, което до голяма степен се дължи на преместването на средства от алткойни към BTC.

22.05.2024 13:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.