НАЧАЛО Биткойн

Може ли добивът на Биткойн да намали емисиите на метан до 2030 година?

май 1, 2022 20:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли добивът на Биткойн да намали емисиите на метан до 2030 година?

ESG анализаторът Даниел Батън твърди, че добивът на Биткойн може да намали емисиите на метан с до 8.5% до 2030 г.

Като парников газ, метанът има 80 пъти по-голям потенциал да причини изменение на климата, отколкото въглеродният диоксид (CO2) през първите си 20 години в атмосферата, според проучвания. Той представлява около една пета от всички емисии на парникови газове.

Преобразуване на метан в CO2

Даниел Батън, известен анализатор по околната среда, социалните въпроси и управление (ESG) и инвеститор в Биткойн, каза, че добивът на BTC може значително да намали концентрациите на метан в атмосферата.

Батън твърди, че премахването на еквивалента на един тон в емисиите на метан е по-ефективно от избягването на същото количество въглероден диоксид. Планът му е да преобразува метана във въглероден диоксид и да го използва за захранване на копаене на Биткойн.

„Вие правите това, като откривате изтичащ метан и го изгаряте чисто, за да генерирате електричество“, очерта Батън в дълга тема от 29-ти април в Twitter. „По този начин получавате +80 точки за отстраняване на метан, но -1 точка наказание за остатъчния въглероден диоксид, така че все още е 79 пъти по-ефективен от премахването на CO2 от нашата атмосфера.

НЕ ИЗПУСКАЙ
Биткойн ще избледнее в бъдеще ако няма промяна, според основателя на Solana

Метанът се произвежда главно в депата и в селското стопанство, особено по време на храносмилателните процеси на крава. Човешките дейности като шофиране на автомобили, нефтени и газови находища също причиняват емисии на CH4. Веднъж изгорен обаче, метанът се разпада, за да образува неглобално затоплящи се газови продукти.

Миньорите на Биткойн започнаха да експериментират с използването на това, което се нарича „заседнал газ“ за захранване на своите криптодобивни съоръжения. Обикновено това е газ, който или ще отиде на отпадъци, или ще бъде изгорен. Батън казва, че миньорите биха могли да добавят към тази енергия, произведена от депата.

„Ако миньорите на Биткойн се използват в световните петролни находища и депа, те биха намалили глобалните ни емисии с огромните 8.5%: 1,5% за петролни находища и 7% за депа“, обясни Батън.

Батън добавя, че количеството метан в света е занижено, цитирайки данни на НАСА, според които светът е подценил емисиите на нефт и газ метан с 40%. Емисиите на сметищния газ пък са подценени със 127%.

Консумацията на енергия на BTC зад тази на банковия бранш

Учените обвиняват емисиите на парникови газове като въглероден диоксид за причиняване на изменението на климата. Сега добивът на Биткойн е уловен в матрицата. Някои учени и икономисти критикуваха процеса, чрез който се създават нови BTC като твърдят, че подхранва изменението на климата.

Те казват, че добивът консумира твърде много електроенергия, генерирана от изкопаеми горива като въглища, основен източник на въглеродни емисии. Например, Fairplanet твърди, че „всяка Биткойн транзакция използва около 2,100 киловатчаса (kWh), което е приблизително колкото средната консумация на енергия от едно домакинството в САЩ за 75 дни.”

Много по-малко се говори за използването на електроенергия, включващо наследени, монополни финансови институции като търговски кредитори.

През август 2018 г. д-р Катрина М. Кели-Питу, изследовател от катедрата по електротехника и компютърно инженерство на Университета в Питсбърг, публикува статията си „Спрете да се тревожите за това колко енергия използва Биткойн“, която се занимава с идеята, че добивът по своята същност е разточителен на енергия и по този начин опасен за околната среда.

По отношение на често цитираната оценка, че „добивът на BTC е използвал 30 терават часа през 2017 г.“ – колкото използва Ирландия, тя обясни:

Това е много, но не е прекомерно. Банкирането консумира около 100 теравата енергия годишно. Ако технологията на Биткойн узрее с повече от 100 пъти сегашния си пазарен размер, тя все още ще се равнява на само 2% от цялото потребление на енергия.

Метанът не оправдава енергоемкото копаене на BTC

Батън обаче също така подчертава, че емисиите на метан не са „карта за излизане от затвора“ за Биткойн.

„Трябва да направим едновременно намаляване на метана и CO2“, призова той. „Докато метанът е по-смъртоносен, въглеродният диоксид е много по-ценен. Така че намаляването на нашите емисии от всеки с 50% е изключително важно.”

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Икономист предупреждава за масови ликвидации, препоръчва следното

Биткойн анализатоът Уили Ву каза, че има нужда да се преразгледат проучванията, които твърдят, че крипто копането е лошо за климата.

„Ако смятате, че Биткойн вреди на околната среда, копайте по-дълбоко. Това е най-добрата технология, с която разполагаме, за да ускорим възприемането на възобновяемите енергийни източници“, сподели Ву, цитирайки аргумента на Батън.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Биткойн проби $25,000 за първи път от юни и се отдръпна

Биткойн (BTC) успя да скочи над ключовото ниво от $25,000 за първи път от средата на юни.

август 15, 2022 16:30 1 мин. четене

Binance държи най-много Биткойн (BTC) от всички крипто борси

Количеството Биткойн, държано от Binance и Coinbase, следва тенденция на спад от началото на годината. През май количеството Биткойн, притежавано от Binance, започна да се покачва, докато това на Coinbase продължи да спада.

август 15, 2022 11:34 1 мин. четене

„Биткойн ще е част от всички инвестиционни портфейли“ – Томас Фарли

Бившият президент на Нюйоркската фондова борса Томас Фарли коментира Биткойн по време на интервю за Squawk Box.

август 15, 2022 10:33 1 мин. четене

Пазарът на криптовалути достигна дъно, твърди Раул Пал

Според макро гуруто Раул Пал каза, че дъното на криптопазарите е достигнато.

август 14, 2022 13:39 1 мин. четене