НАЧАЛО Регулации

Министерството на вътрешните работи в Русия предлага криминализиране на нерегистрирано ползване на крипто

АВГ. 25, 2018 13:56 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Министерството на вътрешните работи в Русия предлага криминализиране на нерегистрирано ползване на крипто

Според руското министерство на вътрешните работи се предвижда установяване на наказателна отговорност за нерегистрирани крипто операции, съобщиха местната медия Известия на 23-и август.


Според документите, предоставени от Известия, Министерството на вътрешните работи на Русия разработва изменение на законодателството, което се отнася до легализирането само на регистрирани операции с криптовалути с отворен код като Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и други. Министерството предложи, че за да извършват правни сделки в крипто, лицата или субектите трябва да придобият "задължителна регистрация при държавните органи, които извършват финансово и данъчно регулиране".

Инициативата идва от Главната дирекция за контрол на наркотиците (GUKON) на руското вътрешно министерство. На 13-и юли началникът на GUKON Андрей Крапов поиска от Министерството на финансите на Русия да изрази своята позиция по отношение на потенциалната реализация и осъществимост на предложените законодателни мерки, предаде Изветия.

Руското министерство на икономическото развитие според съобщенията изразява скептично отношение към инициативата на вътрешното министерство, заявявайки, че е "още рано" да се обмисли криминализирането на операциите за крипто. Заместник-началникът на Министерството на икономическото развитие Сава Шипов посочи, че все още няма законодателство, което да се отнася конкретно до регулирането на крипто транзакции.Шипов обаче отбеляза, че физическите или юридическите лица могат да бъдат преследвани в случаите, когато крипто е било използвано като средство за плащане за вече установени незаконни дейности, като например трафик на оръжие или наркотици.

Артьом Толкачев, юридически експерт и главен изпълнителен директор на Sputnik DLT, одобри позицията на Министерството на икономическото развитие. Според Толкачев е "твърде рано да се говори за криминализиране на незаконни операции за криптовалути", тъй като за индустрията не е въведено необходимото законодателство.

Толчачев също така отбеляза, че докато крипто търговия "е в така наречената" сива зона в Русия и редица руски власти повдигат подобни инициативи от 2015 г., идеята за криминализиране на крипто търговия все още няма "пряко правно основание."

По отношение на въздействието на подобни инициативи, правният експерт предложи руските крипто проекти да "търсят друга юрисдикция", като посочват, че някои големи крипто фирми вече работят "чрез чуждестранни настройки":

"Ако такива инициативи като криминализиране на криптовалутите ще придобият сила в бъдеще, това ще има отрицателно въздействие върху реалните проекти, което в резултат ще търси друга юрисдикция. Всъщност големите крипто оператори вече не работят чрез руските структури, а вместо това работят чрез чуждестранни организации."

Министерството на финансите за първи път въведе пълна регулаторна рамка за крипто и блокчейн през януари 2018 г., законопроектът, озаглавен "По отношение на цифровите финансови активи", се очаква да бъде финализиран до 1-и юли. Досега законопроектът беше одобрен само на първо от трите четения на руския парламент Държавната Дума.

Въпреки че наскоро одобрената версия на законопроекта легализира активността на крипто и ICO като цяло, тя все още директно установява, че цифровите финансови активи "не представляват правен начин за плащане на територията на Руската федерация".

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Европейският съюз предлага цялостна регулаторна рамка за криптовалутите

Потвърждавайки доклад от миналата седмица, Европейската комисия предложи в четвъртък законодателство, което ще превърне криптовалутите в регулиран финансов инструмент.Наречен "Регламент за пазарите на...
СЕП. 25, 2020 22:20 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Венецуела легализира копаенето на крипто, но има уловка

Според местния новинарски уебсайт CriptoNoticias, новият указ е одобрен от Йоселит Рамирез, ръководител на 'Националния надзор на крипто активите и свързаните с тях дейности' (SUNACRIP) на Венецуела. ...
СЕП. 25, 2020 15:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

В Русия предлагат нови изисквания за данъчното облагане на крипто

Сега министерството иска да въведе наказателна отговорност за недеклариране на данъци върху крипто, включително затвор до три години.Според доклад на "Комерсант" от 24-ти септември, министерството пре...
СЕП. 24, 2020 17:42 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Масовото приемане на криптовалутите в Африка се засилва значително

Експлозивният растеж, обаче, привлече вниманието на финансовите регулатори в Африка, прoбуждайки опасения, че бързането с въвеждането на строг надзор може да потуши иновациите в местната крипто индуст...
СЕП. 23, 2020 16:15 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света