НАЧАЛО Други

Microsoft достигна $3 трилиона пазарна капитализация

26.01.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Microsoft достигна $3 трилиона пазарна капитализация

В сряда Microsoft постигна значителен успех, като за първи път надхвърли пазарна стойност от $3 трилиона. Това затвърждава позицията ѝ на втората най-ценна компания в света, като отстъпва само на Apple.

През цялата година Microsoft и Apple бяха в оспорвана конкуренция за титлата на най-капитализираната акция на Уолстрийт. През януари Microsoft за кратко отне лидерството на Apple, но след това успя да си върне позицията.

Акциите на Microsoft достигнаха рекордно високо ниво от $405.63, отбелязвайки увеличение от 1.7 %, с което пазарната им капитализация надхвърли $3 трилиона. Въпреки това тя затвори на ниво от $402.56, което постави общата ѝ стойност малко под границата от $3 трилиона.

Междувременно Apple отбеляза лек спад на акциите си, като затвори с 0.35% на $194.50, но въпреки това запази пазарната си стойност от $3 трилиона, по данни на LSEG.

Microsoft, на която се гледа като на лидер в надпреварата за пазарна доминация в областта на генеративния изкуствен интелект (AI), е инвестирала стратегически в OpenAI, създател на ChatGPT.

По този начин Microsoft се нарежда сред технологичните гиганти, водещи в областта на изкуствения интелект, наред с конкуренти като Alphabet, собственик на Google, Amazon, Oracle и Meta Platforms, собственик на Facebook.

Използвайки технологията на OpenAI, Microsoft представи актуализирани версии на водещия си софтуер и търсачката Bing, като по този начин повиши конкурентоспособността си спрямо доминиращото търсене на Google.

За разлика от тях Apple е изправена пред предизвикателства, свързани със забавянето на търсенето на iPhone, особено в Китай, където компанията прибягва до отстъпки, за да увеличи продажбите на фона на силната конкуренция от страна на местни конкуренти като Huawei Technologies.

Анализаторите, наблюдаващи акциите на Microsoft, предвиждат средна целева цена от $425, в сравнение с $415 преди месец, със средна препоръка “покупка“, според данни на LSEG.

Подхранвана от AI оптимизма, Microsoft отбеляза забележителен ръст от 57% през 2023 г., а през текущата година се наблюдава увеличение от 7%. За разлика от това, акциите на Apple са нараснали с 48% през предходната година, като от началото на годината досега са отбелязали скромно повишение от 1%.

Тъй като Уолстрийт очаква рекордно високи стойности, представянето на американските компании с мегакапацитет, свързани с технологиите, които отчитат резултати през следващите седмици, ще бъде решаващ тест за пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.