НАЧАЛО Други

Mastercard и блокчейн

юни 8, 2018 16:01 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Mastercard и блокчейн

Платежният гигант Mastercard изследва използването на обществен блокчейн.

Идеята е технологията да се имплементира за надеждно потвърждаване на платежните карти в момента на продажба. Според заявка за патент, подадена в Патентното ведомство на САЩ, Mastercard имат система за удостоверяване на потребителските данни за плащанията в публично достъпен блокчейн.

Двупосочният метод първо кодира изображение на платежната карта и след това я съхранява в блок, след шифроването с публичен и частен ключ. Когато се извършва плащане, системата ще използва предоставените частни ключове, за да декриптира изображението и да се потвърди транзакцията. Mastercard твърди, че транзакциите ще бъдат сигурни, тъй като картата няма да бъде физически представена. По този начин, потребителите няма да берат грижи за техните платежни данни.

Чрез този метод потребителите вече не трябва да представят своите платежни карти при разплащане с тях.

Транзакцията може да се осъществи чрез показването на код, който може да се чете от машина, на устройството за продажба, което може допълнително да предотврати предотвратяването на скиминг, тъй като прочитането на такъв код може да бъде по-лесно контролирано чрез управление на подлежащия дисплей; дисплеят може лесно да бъде защитен и често е замъглен, когато се намира в джоб или чанта.

Инициативата отбелязва значителното усилие на Mastercard да използва блокчейн, за да рефинира дейността си. Според някои източници, на година се крадат около 2 милиарда долара чрез скиминг на банкоматите и пунктовете за продажба на световен мащаб.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Обменът на фиатни валути спада за пети пореден месец

Според данни от The Block, септември е петият пореден месец, през който обемите на обмен на фиатни валути намаляват.

октомври 3, 2022 19:44 1 мин. четене

Русия ще снабди Казахстан с електроенергия за копаене на крипто

Русия се готви да предостави на Казахстан допълнителна енергия, необходима за функционирането на ферми за добив на криптовалути в централноазиатската държава.

октомври 3, 2022 18:55 1 мин. четене

Credit Suisse на ръба на колапс – какво да следим?

През Q3 на 2022 г. акциите спаднаха поради инвазията в Украйна и повишаването на цените на енергията в Европа, и Обединеното кралство. 

октомври 3, 2022 15:26 1 мин. четене

Колко криптовалути държат банките по света?

Според последния доклад на Базелския комитет глобалната банкова експозиция към криптовалути възлиза на 0.01%, тъй като 19-те най-големи финансови институции притежават криптовалути на стойност 9.4 милиарда евро, което се равнява на 0.14% експозиция.

октомври 3, 2022 14:16 1 мин. четене