НАЧАЛО Други

Марк Зукърбърг ще инвестира милиарди в AI чипове до края на 2024 година

21.01.2024 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Марк Зукърбърг ще инвестира милиарди в AI чипове до края на 2024 година

Главният изпълнителен директор на Meta Platforms, Марк Зукърбърг, разкри плановете си да интегрира 350,000 графични процесора (GPU) Nvidia H100 и общо близо 600,000 графични процесора H100 в инфраструктурата на компанията до края на настоящата година.

В публикация в четвъртък Зукърбърг очерта амбициозната дългосрочна визия на Meta, като подчерта целта за разработване на общ интелект, отговорно използване на отворен код и осигуряване на широк достъп до него в полза на всички.

Компанията активно изгражда стабилна изчислителна инфраструктура, пригодена да поддържа бъдещата ѝ пътна карта за изкуствен интелект. Зукърбърг изрази ентусиазъм относно напредъка на Meta във внедряването на технологията за изкуствен интелект в различни устройства, като посочи примера с интегрирането на изкуствен интелект в смарт очилата на Ray Ban.

Търсенето на графичните процесори на Nvidia рязко нарасна сред стартиращите предприятия и фирмите поради пригодността им за паралелни изчисления, необходими в проектите за изкуствен интелект.

Meta обаче отказа да предложи подробности за сроковете на покупките на H100 и дали допълнителните еквивалентни на H100 графични процесори включват други модели графични процесори на Nvidia или са доставени от различни трети страни.

Nvidia се въздържа да коментира конкретния момент на закупуване на H100 от Meta. Забележително е, че моделът H100 в момента е най-високият клас графични процесори за центрове за данни на Nvidia, като цената на един графичен процесор се оценява на около $25,000.

Разкрит слайд от по-ранна презентация на компанията показва, че система, състояща се от 16 графични процесора H100, би струвала около $400,000.

Въпреки че точната покупна цена на графичните процесори H100 на Meta остава неразкрита, количество от 350,000 броя при цена от $25,000 на графичен процесор би означавало значителна инвестиция, която се доближава до близо $9 милиарда.

Вследствие на тези събития акциите на Meta показаха положителна динамика, като отбелязаха ръст от 1.3% в петъчната търговска сесия, след ръст от 2.1% в четвъртък.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.